Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:754759
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.07.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Kā tas bija senajā pasaulē    4
  Viduslaiki    6
  Renesanse    9
  Jaunie un jaunākie laiki    9
  Secinājumi    13
  Izmantotā literatūra    14
Darba fragmentsAizvērt

Galda kultūra, kas ietver prasmi izveidot glītu galda klājumu, pasniegt ēdienus un uzvesties pie galda, ir viena no cilvēka kultūras izpausmēm, tāpēc to nevar uzskatīt par nevajadzīgu smalkumu. Jau kopš seniem laikiem kopējs mielasts uzskatīts par viesmīlības zīmi un draudzības simbolu.
Galda kultūrā izpaužas higiēnas noteikumu, lietderības principu un estētikas prasību ievērošana, kā arī galdabiedru savstarpējā saskarsmē un uzvedībā.
Tas, kas tagad mums liekas pieņemams un pašsaprotams, kādreiz tā nav bijis, tagad mēs ēdam izmantojot dakšu un nazi, kādreiz tā nav bijis, tas viss ir izveidojies laika gaitā -katram ēdienam ir savs šķīvis un galda piederums!

Galda, ēšanas, dzeršanas un uzvedības kultūras pirmsākumi ir meklējami vairākas tūkstošgades atpakaļ vēsturē. Cilvēces pirmsākumos, mūsu senči sēdēja pie ugunskura un dalīja medījumu ar primitīviem rīkiem un ēda ar rokām, nav nekādu norāžu par to, ka būtu galds vai pieklājīgas uzvedības normas, ēdienu pirmais saņēma saimes vīrietis, tad sievietes un bērni.
Pirmos ticamos pierādījums par galda kultūru pētnieki saņēma atšifrējot seneģiptiešu hieroglifus uz vāzēm un tempļu sienām. Faraoni uz svētu galda pasniedza daudzus ēdienus, kas bija no dažādām šķirņu gaļām un augļiem, muzikanti izlaidēja dzīru viesus. Tika lietoti skaisti trauki un gāzes, kas ir saglabājušies līdz mūsdienām un ir apskatāmi muzejos.
Sevišķi īpaša galda kultūra bija senajiem grieķiem, viņi to padarīja nemazāk slavenu kā savus filozofus un valsts vīrus.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties