Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:348753
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Interferences parādības, difrakcijas, gaismas polarizācijas no parastiem gaismas avotiem neapgāžami liecina par viļņu gaismas īpašībām. Tomēr un šais parādībās pie atbilstošajiem nosacījumiem gaisma parāda korpuskulāras īpašības. Savukārt siltuma ķermeņu izstarojuma likumsakarības, fotoelektriska efekta un citi neapstrīdami liecina, ka gaisma uzvedas ne kā nepārtraukts, stiepts vilnis, bet kā enerģijas «sabiezējumu» (porciju, kvantu) straume, t.i. kā daļiņu straume - fotonu. Bet pie šīm parādībām gaismai ir arī viļņu īpašības, tie šīm parādībām vienkārši ne būtiski.
Rodas jautājums, kas pārstāv gaismu - nepārtrauktu elektromagnētisku vilni, ko izstaro avots, vai diskrētu fotonu straumi, kas izplatas ar avotu? Nepieciešamība piedēvēt gaismai, no vienas puses, kvantu, korpuskulāru īpašības, bet no citas puses, viļņi - var radīt mūsu zināšanu nepilnības iespaidu par gaismas īpašībām. Nepieciešamība lietot pie eksperimentālu faktu paskaidrojuma ar priekšstatiem, kuri ir atšķirīgi un it kā izslēdzoši viens otru, liekas mākslīgai. Gribas domāt, ka optisku parādību visu daudzveidību var izskaidrot uz viena no diviem redzes viedokļiem uz īpašībām gaismas bāzes.
Vienu no mūsu gadsimta fizikas īpaši nozīmīgiem panākumiem kalpo pakāpeniska pārliecināšana kļūdainā mēģinājuma pretstatīt viens otram viļņu un kvantu gaismas īpašības.Nepārtrauktības īpašības, kas ir raksturīgas gaismas viļņa elektromagnētiskam laukam, neizslēdz diskrēta īpašības, raksturīgi gaismas kvantiem - fotoniem. Gaisma vienlaikus ir apveltīta ar nepārtrauktu elektromagnētisku viļņu īpašībām un diskrētu fotonu īpašībām. Viņš pārstāv šo pretēju īpašību dialektisku vienotību. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties