Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:529101
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

„ Šis ir tas cilvēks, kas zemi nenolād, bet pazīst debesis, grib palikt tām uzticīgs un cieš viņu dēļ; kas prātu nenoliedz, bet pazīst arī to, kur beidzas loģika” – tā apcerējumā „ Romantisms kā mākslas un pasaules uzskata centrālproblēms” raksta Fricis Bārda, teorētiski pamatodams savu romantiķa pārliecību, kas mākslas tēlos izteikta krājumos „Zemes dēls” un „Dziesmas un lūgšanas Dzīvības kokam”.
Fricis Bārda ir viens no savdabīgākajiem latviešu romantiķiem. Viņa dzejai raksturīgs dzīvības un nāves motīvs, gleznais, personifikācijām bagāts dabas tēlojums, lirisms un patiesu jūtu cildinājums. Filozofiskajos uzskatos dzejnieks pievērsās dzīves filozofijai, viņš popularizēja Rietumeiropas ideālistu filozofu ( A. Bergsona u.c. ) uzskatus, īpaši intuitīvismu, kura ietekmē izstrādāja savu romantisma teoriju.
Fricis Bārda dzimis 1880. gada 25. janvārī Poiciema Rumbiņu saimnieka ģimenē. Uzaug patriarhālā lauku sētā, kurā stingri ievēro reliģiskās tradīcijas. Dziļi reliģiozā vide atstāj neizdzēšamas pēdas zēna garīgajā attīstībā, sekmē viņa pasaules uztveres ievirzi ideālistiskā gultnē.
Tēvs, Jānis Bārda, bija sīksts un pavārgs, bet enerģijas pilns. Pats savām rokām viņš Rumbiņos uzceļ jaunas ēkas, pats viņš strādā seglinieku, atslēdznieku un galdnieku darbus. Dzejnieks Fricis Bārda, smalks, patrausls, slimīgs, jau ārīgi līdzinās tēvam. Tēvs bija savrupnieks, kurš neielaidās nekādās draudzīgās attiecībās ar kaimiņiem, kaut gan izglītības pārākuma dēļ viņu cienīja un ievēlēja par pagasta vecāko. Arī mākslinieciski impulsi saistīja tēvu ar dēlu: tēvs spēlēja cītaru, pats izgudroja melodijas un vārdus korālim. Pats arī rakstīja notis, bet vislabāk viņam padevās humoristiski dzejoļi. Šī humoristiskā dzirksts vērojama arī dēlā. Tēvu un dēlu vienojis iekšķīgs maigums un lēnīgums.
Pirmo izglītību Fricis Bārda iegūst Poiciema pagastskolā, pēc tam mācās Umurgas draudzesskolā un Limbažu pilsētas skolā. Vēlāk atceroties šo laiku, Fricis Bārda ar ironiju raksta vēstulē savai nākamajai sievai: „Vienam tēvam bija trīs dēli – divi gudri un trešais Fricis. Viņi auga visi kopā un gāja pēc rindas ganos un skolā.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1214592
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties