Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:914750
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.03.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Franča Šūberta daiļrade ir romantiskā virziena rītausma mūzikā. Viņa mākslā pirmo reizi atklājās jaunā cilvēka rakstura iezīmes un emocionālā pasaule, kas veidojās 19.gs. apstākļos. Visa šī jaunā tipizācija, kas norisa Šūberta daiļrade un ko pārliecinoši pauda izcilais mākslinieks, it kā novilka neredzamu robežu starp Vīnes klasiķu mākslu, ko vainagoja dižais Bēthovens, un romantisko mākslu.
Šūberta dzīve bija pilna pretrunu, kuras raksturīgas mākslinieka liktenim viņa radošajām tieksmēm svešajā pasaulē.
Šūberta dzīves ārējais fons bija liksmā, “dejojošā” Vīne, šaurā birģeriskā mājas pasaulīte ar mazajiem priekiem un bēdām. Viņa radošos plānus, vajadzību pēc garīgās saskarsmes izprata un atbalstīja tikai neliels mākslai uzticīgu cilvēku loks.
Gandrīz vai no bērnu dienām nākamajam komponistam vajadzēja vērsties pret mietpilsonību un svetulību savā ģimenē, bet vēlāk kļūt neatzītam un paciet valdošo aprindu – sabiedriskās domas noteicēju necieņu.
Šūberts dārgi maksāja par neatkarību un tiesībām dzīvot tikai daiļradei: pastāvīga nabadzība un trūkums, slimība un vilšanās, beidzot, pāragra nāve trīsdesmit pirmajā dzīves gadā – garīgo spēku pilnā plaukumā.

Dzīves un daiļrades cels.

Ģimene. Francis Šūberts dzimis 1797. gada 31. janvārī vienā no Vīnes priekspilsētām – Lihtentālē. Komponista vacāki cēlušies no vācu zemnieku-amatnieku slāņiem. Šūberta tēvs, guvis nelielu izglītību iemantoja skolotāja vietu. Viņš bija godīgs darbarūķis, dievbijīgs, pilns uzticības jūtu un cieņas pret priekšniecību. Viņa redzesloks nesniedzās tālāk par skolas pienākumu apzinīgu veikšanu, tādējādi iegūstot niecīgus līdzekļus lielās ģimenes iztikai. Sīkpilsoniskas godprātības un tikumības garā tika audzināti arī bērni. Vecākie dēli Ignats un Ferdinands aizgāja tēva pēdās un kļuva par skolotājiem. Taču viņu mākslinieciskās noslieces, vairāk izkoptā garīga dzīve radīja iekšēju neapmierinātību, vajadzību lauzt vācu priekšpilsētas skolotāja nabadzīgās dzīves loku. Ignats pretēji audzināšanai un tēva regiozitatei, kas robežojās ar svētulību, izturējās kritiski pret oficiālo baznīcu un tās ceremonijām, ar izsmieklu un ironiju atsaucās par birģeriskās sadzīves tradicionālo raksturu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1192129
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties