Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:315956
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.04.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tā kā vienīgais starptautiski pazīstamais Latvijas dizaina zīmols ir Valtera Capa un uzņēmuma VEF radītā pirmā miniatūrā fotokamera VEF Minox (1937), izvēlējos rakstīt par to. Kā arī mani iedvesmoja VEF muzeja apmeklējums oktobrī, kad pirmo reizi savās rokās paņēmu šo miniatūro fotoaparātu. Slavenais aģents 007 Džeimss Bonds nevarētu veikt ne pusi no saviem varoņdarbiem, ja nebūtu cilvēku, kas parūpējas par Morzes koda raidītāju, kas paslēpts apavu birstē, par magnētisko pulksteni, kas rada tik spēcīgu magnētisko lauku, ka spēj pievilkt pat šaujamieroča lodi, vai par ierīci, kas spēj atklāt telpā paslēptās noklausīšanās ierīces. Tāpēc daudz noslēpumaināki un gudrāki par spiegiem ir spiegu ierīču izgudrotāji. Viens no šiem izgudrotājiem ir Rīgā dzimušais Valters Caps. Viņa izgudrotā fotokamera, kas ir mazāka par cigāru un sver mazāk par cigareti, taču aprīkota ar izcilu objektīvu, bija "ģēnija darbs".
Valters Caps dzimis Rīgā 1905. gada 4. septembrī tirgotāju ģimenē. Tēvs Kārlis bija Lielbritānijas pavalstnieks. Māte Emīlija Antonija Ida Burhards – baltvāciete. 1918. gadā Krievijas varas iestādes daudzas rīdzinieku ģimenes, to skaitā arī Capu ģimeni, izsūtīja uz Ufas pilsētu Urālos. Pēc atgriešanās Latvijā ģimene 1921. gadā nolēma caur Tallinu doties uz Rietumiem. Vispirms uz Tallinu aizbrauca tēvs, bet ģimene viņam pievienojās vēlāk.
1922. gada sākumā V. Caps atrada mācekļa darbu labākajā Tallinas mākslas fotogrāfijas darbnīcā pie Valtera Lemberga. Tur viņš iepazinās ar fotoaparāta darbības principiem un fotografēšanas mākslu.
Jau 1922. gadā V. Capam radās ideja izveidot maza izmēra fotokameru. 1932. gadā Valters Caps un Rihards Jirgens nodibināja kopuzņēmumu, kurā Caps apņēmās ieguldīt idejas, bet Jirgens – naudu. Četru gadu laikā, iesaistot šajā darbā optiķi Karlu Indusu un mehāniķi Hansu Epneru, radās unikāla fotoaparāta paraugs. Tomēr Capam un Jirgenam neizdevās ne Igaunijā, ne citās valstīs atrast firmu, kura būtu ar mieru izgatavot mazgabarīta aparātu, jo acīmredzot neticēja, ka ir tapis kas vēl nebijis. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties