Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:929623
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.12.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Romantisms    4
  F. Bārdas dzeja    5
  Secinājumi    8
  Literatūras saraksts    9
Darba fragmentsAizvērt

Ievads.

Fricis Bārda (1880 – 1919) ir izcils latviešu romantiskas dzejas pārstāvis. Viņš ir viens no savdabīgākajiem latviešu romantiķiem. Viņa dzejai raksturīgs dzīvības un nāves motīvs, gleznais, personifikācijām bagāts dabas tēlojums, lirisms un patiesu jūtu cildinājums. Filozofiskajos uzskatos dzejnieks pievērsās dzīves filozofijai, viņš popularizēja Rietumeiropas ideālistu filozofu (A.Bergsona u.c.) uzskatus, īpaši intuitīvismu, kura ietekmē izstrādāja savu romantisma teoriju. Blakus E. Veidenbaumam, I. Porukam, Rainim F. Bārda ir filozofiski apcerīgas lirikas izkopējs. Bārdas dzejas būtiskāka īpašība bija tas, ka savas pārdomas un atziņas par cilvēka dvēseles dzīvi, dabas procesiem un visu bezgalīgo esību viņš aplūko filozofisku pārspriedumu gaismā. Bet, kā raksta P. Dāle, viņš nav tikai smalks un tēlu bagātas fantāzijas apveltīts liriķis-romantiķis, viņš ir arī dziļi pārliecināts romantisma kā mākslas un vispāri gara kultūras sintētiska veidojuma teorētiķis un apgarots domātājs. Interesantas filozofiskās un reliģiskās apceres idejas, atziņas un simbolus mēs bagātīgi rodam viņa dzejās un prozās rakstos.
Bārdas reliģiski-filozofiskais pasaules uzskats, romantisma izjuta ieausts, ir arī viņa dzejas dziļākais, īpatnēju mistisku gaismu metošs fons.
Fricis Bārda dzimis 1880.gada 25.janvārī Pociema “Rumbiņos”. Skolas gaitas viņš uzsāka Pociema pagastskolā, turpināja mācīties Umurgas draudzes skolā, Limbažu apriņķa skolā un Valkas skolotāju seminārā, kuru beidza 1901.gadā. Pēc tam viņš strādāja par palīgskolotāju Katlakalnā, Rīgā un Valmierā. Pirmo dzejoli Bārda publicēja 1902.gadā. 1906.gadā viņš devās uz Vīni studēt filozofiju. Pēc gada atgriezies Rīgā, Bārda aktīvi piedalījās literārajā darbībā, sadarbojas ar izcilo latviešu komponistu E.Dārziņu un gleznotāju J.Rozentālu, rakstīja dzeju, publicēja arī kritikas un recenzijas, kā arī lasīja lekcijas par ideālistiskās estētikas jautājumiem. Progresīvās kritikas ievērību izpelnījās Bārdas dzejoļu krājums „Zemes dēls” (1911), kurā tēlaini atainota dzimtenes daba, cilvēku savstarpējās attiecības un mīlestība. Daudzi dzejoļi bija veltīti bērniem. Bārdas dzejoļi tulkoti krievu, vācu, angļu un poļu valodās. Fricis Bārda miris 1919.gada 13.martā Rīgā 39 gadu vecumā, apglabāts Umurgas kapos, kur uzcelts T.Zaļkalna veidots piemineklis.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties