Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:943830
 
Vērtējums:
Publicēts: 17.03.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    1
1.  FILOSOFIJA UN TĀS GALVENĀS FUNKCIJAS    2
2.  FILOSOFIJA ANTĪKAJĀ PASAULĒ    4
2.1.  Antīkās filosofijas rašanās    4
2.2.  Antīkās filosofijas periodi    5
2.  VIDUSLAIKU FILOSOFIJA    9
  SECINĀJUMI    11
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
Mitoloģiskie priekšstati nesniedza pietiekami labas atbildes uz zinātnieku jautājumiem, tāpēc tie sāka domāt citā virzienā. Tāpēc, ka dabas zinātnieki, šos filosofus sauc par natūrfilosofiem. Tāpat kā mitoloģiskie priekšstati nedeva atbildes uz zinātniekiem, tā tie arī nedeva parastajam cilvēkam atbildes uz to, kāds ir cilvēka dzīves augstākais mērķis un kāda vispār ir jēga no tā, tāpēc senie grieķi veltīja dzīvi dažādām baudām, kas mums varbūt tagad nešķiet pareizi. Tajā pašā laikā daļa filosofu pievērsās tieši jautājumam par to, kā ir jādzīvo, lai cilvēks būtu laimīgs. Sākumā šķiet pretrunīgi, bet viņi saprata, ka miesiskās baudas tomēr nepadara cilvēku pilnīgi laimīgu, jo tā nav ilgstoša. Filosofijas iespaidā cilvēki sāka domāt plašāk, izdalīt lietu īpašības un apskatīt tās, to būtību, atsevišķi no citām. Cilvēki sāka apzināties savu vērtību, jo atzina prātu.
Viduslaikos varu pārņēma kristietīgā reliģija, jo tā noliedza vardarbību, verdzību un atbalstīja cilvēku vienlīdzību (kas ir savādi, ņemot vērā represijas pret citu uzskatu kustībām). Ņemot vērā neskaitāmos karus un postu, cilvēkiem aktualizējās jautājumi par ētiku un vērtībām, un tieši kristietīgā mācība deva iemeslu godprātīgai cilvēka dzīvei. Svētie Raksti deva arī dažādas atbildes uz cilvēku jautājumiem, tomēr arī pie kristietības kultūras strādāja filosofi un teologi.
Manuprāt, šos divus filosofijas laikmetus var iedalīt ar nosaukumiem – pasaules uzbūve un cilvēka vērtības. Lai gan arī antīkajā pasaulē filosofi saskārās ar ētikas, tikumības jautājumiem, man šķiet, ka visvairāk, tomēr, koncentrējās uz pasaules saprašanu, visa esošā, notiekošā un nemainīgā likumsakarībām, kā arī šajā posmā vislabāk attīstījās zinātne un filosofija ir zinātņu māte. Viduslaiku filosofijā tieši cilvēka garīgajai pasaulei piešķīra vislielāko nozīmi. Bija svarīgi, lai gods ir gan kā sabiedrības, gan kā individuālais un lai cilvēks dzīvotu pateicīgs par dieva mīlestību un darītu labu, lai nokļūtu labā vietā pēc nāves, nevis tumšā ellē.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1338087
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties