Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:736725
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vārds filozofija ir sengrieķu izcelsmes un nozīmē gudrības mīlestība. Tā veidojas kā ceļš uz gudrību. Filoz. sākas ar jautājumiem nevis ar atbildēm uz tiem. Tās apguve prasa dziļi personisku skatījumu. Filoz. pastāv kā dialogs: piekrist, nepiekrist. Filoz. nodarbojas ar jautājumiem par esamību un neko, bet tā nepakļaujas šķietuma pasaulei. Mēdz teikt, ka filoz. ir doma par domu, tā ir domas stāvokļa sasniegšanas māksla. Filoz. necenšas vispārināt faktus, bet gan pastāv kā domāšanas akts, notikums, pārdzīvojums. Filoz. pastāv kā dažādu laikmetu paradigmu, noskaņojumu, vērtīborientāciju un dzīves stilu izteicēja un radoša pārveidotāja. Uzskata, ka filoz. nodarbojas ar jautājumu loku, kuri atrodas starp reliģiju un zinātni. Filoz. cenšas sakausēt kopā reliģiju, mākslu, dzīvi, zinātni. Filoz. uzdevumi nu funkcijas: 1)pētīt cilvēces zināšanas un praktisko pieredzi; 2)izgaismot visu kas prasti acīm tiek noslēpts; 3)sakārtot savus atklājumus publiski saprotamā veidā. Filoz. ir 1 no aizraujošākajām civilizācijas izpausmēm. Ikviens cilvēka darbības veids ir saistīts ar filoz. it visās cilvēka domāšanas formās ir nepieciešama pamatprincipu, jēdzienu, metožu apšaubīšana un izziņa. Kas ar to tiek labāk par filoz.? Filoz. ļauj cilvēkam izprast racionālas lietas un parādības, jo tā ir sava veida mēģinājums aptvert cik tālu mūs ved saprāts.

2. Pasaules uzbūves pamatprincipu meklējumi pirmssokrātiskajā filozofijā
Pirmssokrātiksā filoz. laika gaitā izaug no mīta pasaules, veidojoties jaunām, nebijušām domāšanas un pasaules apguves formām. Šī filoz. meklē un skaidro pasaules uzbūvi. Šīs filoz. pārstāvis Talēss (Milētas skola) uzskatīja, ka ūdens ir būvmateriāls, no kura celta pasaules ēka. Ūdenim piemīt dievišķs spēks. Bet daudz svarīgāk šeit ir ieraudzīt to, ka pirmo reizi apzināti tiek lietots pats vienotā skaidrojuma princips, nevis konstatēta noteikta pirmviela. Šī laika filoz. tiecas tuvoties patiesībai savā īpašā veidā – tā vēlas pasaulē skaidrot, meklējot skaidrojumam pamatojumu. Tā cenšas pārliecināt, parādot kopsakarības, salīdzinot izmantojot prāta spriedumus un slēdzienus. Šeit viss tiek balstīts uz loģiski jēdzienisku domāšanu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties