Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:322599
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Kas ir fašisms?    3
  Fašisma iezīmes    4
  Fašisma pirmsākumi    6
  Fašisma novirzieni    7
  Fašisms šodien    8
Darba fragmentsAizvērt

Kas īsti ir fašisms? Vai tā ir tikai drūma pagātnes liecība, vai varbūt , fašisms ir mums līdzās joprojām? Manuprāt, vārds fašisms daudziem no mums saistās ar kaut ko ļoti negatīvu. Un tā tas, protams, lielā mērā arī ir. Pirmkārt jau tas cilvēkiem saistās ar mūsu valsts vēsturi- ar otrā Pasaules kara šausmām un ar Hitlerisko Vāciju. Bet vai fašismā nevar atrast pozitīvas iezīmes? Savā darbā gribu noskaidrot arī, kā fašisms ir radies, kāda īsti ir fašisma ideoloģija. Vēl apskatīšu, manuprāt, divu populārāko fašistu līderu- Ādolfa Hitlera un Benito Musolīni ideoloģijas- kas viņuprāt ir fašisms un kāda ir tā būtība. Savā referātā centīšos noskaidrot, vai arī mūsdienās pastāv fašistiskās organizācijas un kādas tās ir.
Kas ir fašisms?
„Fašisms- Politiska ideoloģija, kas noraida visas indivīda tiesības viņu attiecībās ar valsti; it īpaši- totalitāra nacionālistiska kustība, kuru 1919. gadā Itālijā nodibināja Musolīni un kura 1933. gadā pārņēma arī hitlerisko Vāciju.
Būtībā fašismu dzemdināja ekonomiskā un politiskā krīze pēc Pirmā pasaules kara. Sākumā, lai stātos pretī komunismam, dibinājās cīņas vienības jeb fasci di combattimento. No 1922.gada līdz 1943.gadam Itālijā valdīja Nacionālā fašistiskā partija (Partitio Nazionale Fascista) Pastāvošo sociālo kārtību fašisti aizstāvēja, vardarbīgi apspiezdami strādnieku kustību un tautas dusmas novirzīdami uz grēkāžiem, piemēram, valstī dzīvojošajiem cittautiešiem- ebrejiem, ārzemniekiem vai melnādainajiem; viņi arī sagatavoja pilsoņus ekonomiskai un psiholoģiskai mobilizācijai kara gadījumā.
Terminu fašisms attiecina arī uz līdzīgām organizācijām citās zemēs, piemēram, uz Spāņu falangu un Osvalda Mozlija vadīto Britu fašistu savienību. Neofašistiskas grupas joprojām pastāv Francijā, Vācijā un daudzās cutās Rietumeiropas valstīs, ASV (Kukluksklans un vairākas nelielas bruņotas vidžilantu grupas), Krievijā( „Pamjatj”) un citur.”1
Fašisms ir totalitārisma paveids. Bet kas tad īsti ir totalitārisms? –„Totalitārisms ir antidemokrātisks, pseidodemokrātisks un postdemokrātisks vienā un tai pašā laikā. Totalitārā ir tāda politiskā sistēma, kura veido pilsoņus ar vienotu ideoloģiju, aptver tos ar vispārīgu kontroli un spaidiem, gribot vienlaikus visus mobilizēt vienā virzienā.” 2…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties