Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:963001
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 22 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Etrusku izcelsme   
2.  Etrusku ietekme uz romiešu kultūru   
2.1.  Valoda un rakstība   
2.1.1.  Pravieši, priesteri un zīlnieki   
2.1.2.  Tempļi   
2.2.  Reliģija   
2.3.  Māksla   
3.  Etrusku ietekme uz Romas valstiskumu   
3.1.  Politika   
3.2.  Militārā sfēra   
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Etruski, maz izpētītā un veljoprojām mistiskā tauta, ir atstājusi daudz un dažādus nospiedumus to sekotāj tautai – romiešiem. Tā kā etruski bija tauta, kura dzīvoja Itālijas teritorijā pirms romiešiem, ir saprotams, ka kādas lietas tie notiekti būs pārņēmuši vai aizguvuši no etruskiem. Būtiskākie aizguvumi, kurus romieši ir aizguvuši no etruskiem, būtu meklējami mākslā un reliģijā, kā arī ekonomikā un lauksaimniecībā. Mākslā tie būtu konkrēti mākslas novirzieni, kurus romieši vēlāk ir pilnveidojuši. Reliģijā romieši ir aizguvuši un pilnveidojuši dažādus rituālus, ekonomikā un lauksaimniecībā – kanālu izveides, ūdens pārvietošanai, kuras mūsdienās Romā pazīst kā akveduktus.
Protams, nevar teikt, ka visa romiešu vēsture ir balstīta uz etruskiem un ka viss aizgūtais ir ņemts tieši no tiem. Būtiski ir apzināties, ka liela ietekme uz romiešiem ir bijusi arī no grieķu un citu civilizāciju puses. Visa ietekme nevarētu būt no etruskiem, jo tā ir romiešu būtība – viņiem nav pašiem savas kultūras, bet viss kas tiek uzskatīts par viņu kultūru, ir citu kultūru apvienojums jeb kompilācija. Piemēram, romiešu valoda un mitoloģija ir aizgūta nevis no etruskiem, bet gan no grieķiem. Karā romieši paši izveidoja savu taktiku, kura bija pretēja etrusku taktikai.
Referāta noslēgumā var secināt, ka etrusku ietekme uz romiešiem ir bijusi ļoti liela, tomēr jāatceras, ka romieši apvienoja kultūras. Tas nozīme, ka romiešu agrīno vēturi ietekmēja ne tikai etruski, bet arī citas tuvumā esošas civilizācijas. Pie etrusku iznīcības un fakta, ka ļoti minimāla ir informācija, kas par tiem ir saglabājusies, varētu vainot romiešus, jo tie ar savu unikālo kara tehniku lēnām sagrāva etruskus, kā arī tie nepārmantoja pietiekami daudz kultūras elementu, lai mūsdienās mēs iegūtu lielāku un bagātīgāku priekštatu par etruskiem.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties