Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:538641
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kultūras difūzijas ir pārmaiņās netiešas, un tas attiecas arī uz kultūras toņu maiņu. Piemēram, migrācija bieži vien cilvēkus ieliek jaunos fiziskos un kultūras apkārtējās vides aspektos, kad nepierastie apstākļi var būt līdzeklis jaunas etnoģenēzes sākumam. Etnoģenēze var būt arī process, kas aizsācies līdz ar svešu paražu ienākšanu dzīves vidē un to kolonizācija. Šī doma pieder Viljamam Dūlitlam, kas secina, ka izmaiņas var notikt mijiedarbojoties piemēram, valodām.
Etnoģenēzes pētījumi Eiropā ietver arī kultūrainavu veidošanās procesu izpēti un otrādi. Kultūrainavas tēmu pielieto arī pētījumos par Baltu etnoģenēzi. Baltijas valstu valdības pielieto savas folkloras ainavas un tēlus nacionālās identitātes stiprināšanai.

Bet Ziemeļamerikas kultūras ģeogrāfi etnoģenēzes procesu skaidrošanai izdalījuši piecas ģeogrāfiskās vērtības: reģions, cilvēks, viņa piesaiste zemei, kontrole un laiks. Lai vieta attīstītos kā etnoģenēzes sākumpunkts un dzimtene, cilvēkiem reģionu nepieciešams apzināties kā teritoriju, ar kuru viņiem ir emocionāla saite un kur ilgāku laiku pastāv sociāla, ekonomiska un/ vai politiska kontrole.
Kopumā Rietumu kultūras ģeogrāfijas priekšstats nosaka to, ka ir pārāk daudz un dažādu, dažkārt savstarpēji atšķirīgu faktu, lai kultūras difūziju procesu varētu uztvert kā pašu par sevi saprotamu. Tāpēc Rietumu kultūrā pastāv un var veidot arvien jaunas debates par etnoģenēzes procesu attīstību, par likumsakarību esamību un to pastāvēšanu vispār.


Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties