Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:829197
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vispārīgi etalonteritorijā biotopus pārstāv dabiska veģetācija, nav novērojamas izteiktas ruderalizācijas pazīmes – sastopamas kāpu un purvainiem mežiem raksturīgās autohtonās sugas. Etalonteritorijā arī netika novērotas invazīvās sugas, piemēram, vārpainā korinte Amelanchier spicata. Tas liecina, ka antropogēnā ietekme nav augsta, bet drīzāk vidēja.
Zemāka antropogēnā ietekme un līdz ar to augstāks dabiskums ir teritorijas daļās, kuras grūtāk izmantojamas saimnieciskajā darbībā vai kurām vispār nav saimnieciska pielietojuma – piemēram, pārejas purva teritorijā, mežos, kas tieši robežojas ar purvu.
Pēdējo 90 gadu laikā kopējā cilvēka ietekme uz ekosistēmām ir pieaugusi, taču tas notiek drīzāk reģionāli, nekā lokāli pētāmajā etalonteritorijā. Gan pētāmo novada teritoriju, gan etalonteritoriju skar eitroficēšanās process, piesārņošanās ar ķīmiskiem savienojumiem, augsnes degradē cilvēka saimnieciskā darbība, tās izmantojot lauksaimniecībā, kā arī pakļaujot tās erozijai kokmateriālu ieguves procesā. Kopumā teritorijai raksturīga augsnes paskābināšanās podzolēšanās procesa ietekmē, ko var paātrināt arī cilvēka darbība, radot skābos nokrišņus un tamlīdzīgi. Lokāli teritorijā nav novērojams augsts ruderālo biotopu īpatsvars, jo teritorija nav urbanizēta, tā joprojām tiek izmantota kā mežsaimniecības zeme. 

SECINĀJUMI
Augšņu daudzveidību etalonteritorijā galvenokārt nosaka reljefa mainība un no tās izrietošās izmaiņas gruntsūdens līmeņa dziļumā. Biotopu telpisko sadalījumu etalonteritorijā nosaka tie paši faktori un ietekmē arī augsnes.
Eiropas Savienības aizsargājamo biotopu izplatību teritorijā nosaka teritorijas ģeogrāfiskais novietojums Baltijas ledus ezera nogulumu izplatības zonā – dominē mežainu piejūras kāpu biotopi. Arī aizsargājamo biotopu telpisko izplatību un daudzveidību nosaka reljefs un mitruma apstākļi.
Etalonteritorijas augsnes raksturo salīdzinoši dabiski apstākļi. Tas skaidrojams ar to, ka lielākā daļa novada pēc zemes lietojumveida atbilst meža zemēm un tajās augsne netiek intensīvi apstrādāta. Savukārt biotopu dabiskuma pakāpi ievērojami iespaido cilvēka mežsaimnieciskā darbība, kuru ierobežojot aizsargājamo biotopu teritorijās, būtu vairāku desmitgažu laikā iespējams uzlabot aizsargājamo biotopu kvalitāti.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,77 €
Materiālu komplekts Nr. 1383579
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties