Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:294435
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.12.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Bezjēdzīgais    8
  Romantiskais    10
  Cildenais    14
  Zemiskais    16
  Traģiskais un dramatiskais    17
  Komiskais    19
Darba fragmentsAizvērt

Estētika ir filozofijas nozare, kas apcer skaisto un tā izpausmes mākslā, pēta mākslas būtību. Terminu “estētika” (no gr. Āisthēsis – sajūta, jūtas) pirmo reizi 1735. gadā lieto vācu filozofs A. Baumgartens, apzīmējot zinātni, kuras izcelsme jau rodama tālā senatnē, bet kuras saturs, struktūra, priekšmeta izpratne mainījusies laika ritumā. A.Baumgartens ir pirmais, kurš pēc Aristoteļa pievēršas estētikai. Tā ir kādu priekšmetu īpašība, kas pauž attieksmi pret dabu, pret citu cilvēku darbību, darbības rezultātiem.
Estētiskais izpaužas kā skaistais, dramatiskais, cildenais, traģiskais, komiskais, harmoniskais (Senajā Grieķijā), ideālais, varonīgais. Tas parādās arī kā neglītais, zemiskais. Estētisko izsaka jūtas, baudījums, analīze, koncepcija. Estētika risina gaumes, mākslas vēstures (attīstības), daiļrades pārdzīvojumu jautājumu. Kultūrā estētiskais izpaužas kā garīga parādība.
Estētisko cilvēks uztver ar jutekļiem jeb maņām – galvenokārt ar redzi un dzirdi –, taču nepieciešama arī iztēle, gribas darbība, emocionalitāte, jūtas, domāšana. To, kam nav sakara ar estētisku pārdzīvojumu, piemēram, karstumu, slapjumu vai materiāla struktūru, cilvēks var uztvert tikai jutekliski un novērtēt to ar prātu, tomēr tādai sajūtu analīzei nebūs estētiska rakstura.
Skaistais
Kas tad īsti ir skaistais? Vai tā ir daba, dzīvnieki, cilvēki, vai varbūt vēl kaut kas cits? Pilnīgi pareizas atbildes uz šo jautājumu nav nevienam. Mēs tikai varam minēt, piemēram, skaists var būt saulriets un zieds, doma un prieks, balta lapa un pleķis.
Tomēr katrs skaisto saskata kaut kur citur, kur cits to nekad neieraudzīs, ja neparādīs. Arī, ja parādīs, tas var likties neglīts un noniecināms, bet citam tas nozīmēs visu pasauli.
Pēc maniem uzskatiem pati dzīve ir skaista. Skaists tajā ir tas, ka es esmu nākusi pasaulē, jo varēju šeit arī nebūt un nepiedzīvot visu jauko, kas ar mani ir noticis,bet tomēr es esmu šeit un turpinu dzīvot.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties