Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:313313
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pirms ķeros pie Bokačo darbā „Dekamerons” aprakstītā jēdziena „skaistais” apcerēšanu, vēlos ieskicēt lielās līnijās paša darba kultūrvēsturisko novietojumu. Bokačo šo darbu saraksta laika posmā ap 1345.-1354. gadiem1, kad pašam autoram bija apmēram trīsdesmit/četrdesmit gadu. Bokačo dzimis Parīzē 1313. gadā, vēlāk zināmu laiku uzstūrējies Neapolē arī Florencē, sava tēva dzimtajā pilsētā. Romāns sastāv no vairāk kā diviem stāstījuma līmeņiem. Par pirmo līmeni uzskatāms stāsts par septiņām jaunavām un trīs jaunekļiem, kuri lai glābtos no mēra atstāj Florences pilsētu un četrpadsmit dienas uzturas ārpus tās. Skaistas dabas apņemti tie desmit dienas aizvada stāstot stāstus un izklaidējoties. Šīs izklaides vienmēr pavada dejas un dziedāšana. Būtībā pamatstāstā arī ir meklējam šī Bokačo izpratne par skaisto, kā to norāda vairākums literatūras un estētikas eksperti.2 Otrajā līmenī izkārtojas simts izstāstīti stāsti, kurus vieno deviņas tēmas un mazliet vairāk par desmit stāstiem ir tadi kuri neatbilst šīm deviņām vienojošajām tēmām. Šajā otrajā līmenī esošo stāstu sižetu veido no vēstures vai citiem tajā laikā populāriem un zināmiem nostāstiem vai leģendām aizgūti sižeti. Kā norāda vairums ekspertu jēdziena „skaistais” izpratne, tā kā šis jēdziens ir lietots šā līmeņa stāstos ir vairāk vai mazāk izplūdusi un neskaidra, tajos bieži vien uz šī jēdziena lietojuma nozīmi ietekmi ir atstājis oriģināla materiāls no kā aizgūts sižets, taču nojaušami, gan autora, t.i. Bokačo paša, gan viņa laika izpratne par skaisto. Trešais līmenis ietver stāstus, kuri ietverti Dekamerona varoņu stāstītajos stāstos, šie stāsti ir būvēti pēc līdzību3 principa.
Ir šķirami divi jēdziena skaistais lietojuma veidi: viens attiecināts uz dabu, uz pasauli apkārt cilvēkam, uz vidi, kurā cilvēks atrodas, kura tas dzīvo, un daļēji, kuras veidošanā tas piedalās; otra nozīme attiecināma uz pašu cilvēku, uz to kas ir skaists cilvēka ķermenī un kas ir skaists cilvēka tikumos. Otrajā nozīmē lietotais jēdziens skaistais bieži saplūst ar cildeno, ar tikumisko un arīdzan ar gudro.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1168864
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties