Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:832095
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.10.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  ES kā drošības reģions.    4
  Nobeigums    7
  Izmantotā literatūra    9
Darba fragmentsAizvērt

Mūsdienu starptautiskajā sistēmā drošību un stabilitāti visvairāk veicina tieši reģionālā sadarbība starp valstīm. Tieši veiksmīga reģionālā sadarbība sekmē starpvalstu strīdu atrisināšanu mierīgā sarunu ceļā, bez militāra spēka pielietošanas. Visbūtiskākā šāda sadarbība ir tieši starp mazajām valstīm, jo tādējādi palielinās to spēja ietekmēt starptautisko sistēmu savās interesēs un tādējādi sekmēt gan reģionālo, gan arī nacionālo mērķu sasniegšanu.
Vēsturiski Eiropa ir attīstījusies kā viens no būtiskākajiem drošības kompleksiem starptautiskajā sistēmā. Šis reģions vēsturiski ir bijis viens no tehnoloģiski attīstītākajiem un tādēļ valstis apzinājās, ka izmantojot šo tehnoloģisko pārākumu tās var itin viegli pakļaut sev citas mazāk attīstītas valstis. Tajā ietilpstošajām valstīm, vai to vadītājiem, ir bijušas milzīgas imperiālistiskas ambīcijas un vēlme pakļaut pārējo pasauli, kas arī tika īstenots kļūstot par koloniālām lielvalstīm. Tādējādi Eiropa kā reģions radīja lielu drošības pārklājumu visā starptautiskajā sistēmā.
Eiropa 15. gadsimtā strauji attīstījās un ieguva kontroli pār lielāko daļu pasaules nevis tādēļ, ka bija vienots un tādēļ spēcīgs drošības komplekss, bet gan tādēļ, ka valstis bija stipri sašķeltas un spēcīgi konkurēja viena ar otru tādējādi veidojot ļoti spēcīgu un agresīvu drošības kompleksu.
Eiropu ir pamats uzskatīt par drošības kompleksu tādēļ, ka cīņa par varu saistīja visas tajā ietilpstošās valstis. Ja arī tās pašas nebija tieši agresori, tad kara darbības rezultātā tās visas tika ierautas dažādās sabiedroto karadarbības shēmās. Par piemēru tam var minēt pirmo un otro pasaules karu, kurā tika ierautas visas Eiropas valstis.
Tomēr pēc otrā pasaules kara divu lielvalstu – ASV un Krievijas radītais bipolārais spēka līdzsvars starptautiskajā sistēmā radīja ievērojamu pārklājumu Eiropas reģionā. Šis pārklājums lielā mērā apspieda lokālos konfliktus, jo visu reģionu ietekmēja kopēji draudi, kas nāca no Padomju Savienības.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties