Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:605008
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.10.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Joprojām diskutabla ir jēdziena informācijas sabiedrība izcelšanās, bet akadēmiskajās aprindās zinātnieki ir vienisprātis, ka jēdziena rašanās tomēr saistāma ar t.s. „datorēras” sākumu un globālo norišu nozīmes pieaugumu visā pasaulē. Tiek uzskatīts, ka viens no IS teorijas pamatlicējiem ir skots Ā. Smits (Adam Smith). Nozīmīga vieta IS teoriju rašanās laikā ierādīta arī austrietim F. Mačlupam (Fritz Machlup). Pastāv vairākas IS teorijas ar līdzīgiem un arīdzan atšķirīgiem pamatojumiem. Ir teorijas, kuras akcentē komunikācijas aspektu, savukārt citas uzsver sociālo attiecību, kā arī analizē kultūras un intelektuālos procesus. Taču svarīgākais tomēr ir tas, ka šīs IS teorijas atklāj visā civilizācijas evolūcijā notiekošos procesus, līdz ar to jaunas sabiedrības rašanās iemeslus, sekas, problēmas.
Līdz ar datortehnikas un telekomunikāciju ienākšanu cilvēka ikdienā mainās sociālās attiecības sabiedrībā. Šīs izmaiņas konstatējuši arī IS teorētiķi, skaidrojot to katrs savā kontekstā.
Sociologs D. Bells pētījis informācijas ietekmi sabiedrībā, tās globālo raksturu, tāpat arī dažādu atšķirību izzušanu starp valstīm, kā arī starp sociālajām grupām un indivīdiem. Viņa pētījumu laukā ir arī visu nozaru un cilvēku dzīves līmeņa attīstība un informācijas lomas svarīguma pieaugums visā pasaulē. Zinātnieks izvirza tēzi, starp IS un postindustriālo sabiedrību liekama vienlīdzības zīme, uzsverot, ka šai sabiedrībai galvenais valsts attīstības rādītājs ir iegūtā un apstrādātā informācija.1 D. Bells uzskata, ka informācijas daudzums un arīdzan kvalitāte ir galvenā postindustriālās sabiedrības pazīme. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties