Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:776287
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ernests Brastiņš, senatnes pētnieks, dzimis 1892. gada 19. martā Lielstraupē. Viņš bija cēls vīrs, ražena auguma ar ļoti vīrišķīgu seju. Matus viņš sukāja pāri pierei gandrīz līdz uzacīm, piešķirdams sejai senlaicīgu izskatu. Brastiņa enerģijas krājumi bija neizsmeļami un pēc vārda kabatā viņam nebija jāmeklē. Sevišķi bīstams viņš bija lēnīgiem runātājiem.
Liela nozīme Ernesta Brastiņa personības tapšanā bija mācībām tolaik prestižajā Štiglica mākslas skolā Pēterpilī. Visu savu mūžu Ernests Brastiņš iestājās par latvietību, mūsu tautas godu un pašcieņu. Viņš bija latviešu strēlnieks, brīvības cīņu dalībnieks. Kad Latvija pirmo reizi izkaroja neatkarību, Ernests Brastiņš pievērsās tēlotājai un lietišķajai mākslai, Latvijas vēstures izpētei, etnogrāfijai, kultūrpolitikai. Viņš ir latviskās reliģijas – dievturības – dibinātājs un spilgtākais pārstāvis.
1921. gadā Ernests Brastiņš sāka vadīt Kara muzeju. Latvijas neatkarības gados viņš regulāri organizēja savu gleznu izstādes. Ar šī daudzpusīgā cilvēka līdzdalību tika īstenots liels un Latvijas vēsturei nozīmīgs projekts: Latvijas pilskalnu izpēte. Šo pētījumu rezultāti apkopoti četrās grāmatās “Latvijas pilskalni”: Kuršu zeme (1923.), Zemgale un Augšzeme (1926.), Latgale (1928.), Vidzeme (1928.).
Traģisks bija Ernesta Brastiņa mūža noslēgums pašos spēka gados – 50 gadu vecumā. 1940. gadā, sākoties Latvijas okupācijai, viņš tika apcietināts un deportēts, un 1942. gada 28. janvārī nošauts.
Ernests Brastiņš ir sarakstījis daudzas grāmatas. Viens no viņa pamatdarbiem ir “Latviskas Latvijas labad”, kurā iztirzāts arī šodien tik svarīgais latviskās identitātes jautājums. Kā dievturu ideologs Ernests Brastiņš savu viedokli izteicis grāmatā “Mūsu dievestības tūkstošgadīgā apkarošana”.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1149094
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties