Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:405014
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.04.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 24 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Vēstules pasaules un latviešu literatūrā    7
2.  Elektroniskās vēstules formas atspoguļojums Daniela Glatauera romānā „Sargies ziemeļvēja”    13
3.  Elektroniskās vēstules un īsziņas komunikācija Ingas Karlštrēmas romānā „Zem viena lietussarga”    17
4.  Vienā virzienā sūtītas vēstules Stīvena Čboski romānā „Čārlijs, malā stāvētājs”    20
5.  Piezīmju lapiņās risinātas savstarpējās attiecības Alises Kuiperes romānā „Dzīve uz ledusskapja durvīm”    24
  Secinājumi    26
  Avoti    27
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
1. Pirmsākumi darbu sacerēšanai epistolārā formā ir meklējami Senajā Grieķijā un Romā. Tieši Romas literatūra tiek saistīta ar vēstules uzplaukumu, bet vēstule kā literāra mākslas forma vienmēr ir pastāvējusi Eiropas literatūrā.
2. Vēstuļu publicēšana ir bijusi stabila un nozīmīga darbība latviešu tautai 19. gadsimtā. Daļēji atbilstot epistolārā daiļliteratūras žanra vērtēšanas kritērijiem, 19.gadsimta pirmajā pusē tā ieguva plašākus kontekstus un ienāca daiļliteratūras sacerējumos.
3. Vēstulei ir nozīmīga loma visā pasaulē, jo tā ir būtiska kultūras mantojuma sastāvdaļa un pasaules uzskatu pētniecības avots, bet informācijas tehnoloģiju laikmets maina vēstules struktūru un vērtību. Elektroniskās pasta vēstules kļuvušas par neatņemamu laika zīmi.
4. Vācu autora D. Glatauera romānā „Sargies ziemeļvēja” ir attēlota laikmeta modernizācija – romāns sastāv no divu svešinieku elektroniskā pasta komunikācijas, kas atspoguļo tā ietekmi uz cilvēku domāšanu. Romāna e-pasta vēstules ir intīmas un emocionālas, kurās eksistē sapņi un fantāzija.
5. Latviešu autores I. Karlštrēmas romānā “Zem viena lietussarga” ir attēlotas 21.gadsimta jauniešu virtuālās vides dzīvesveids un domāšana. Romānā atspoguļota dzīves patiesība par iespējamo e-pasta un mobilo īsziņu sarakstes rezultātu. Izmantojot modernās iepazīšanās iespējas, rodas cerības, kuras pārvēršas sapņos, bet sapņi piedzīvo vilšanos.
6. Amerikāņu autora S. Čboska romānā „Čārlijs, malā stāvētajs” vienā virzienā sūtītās vēstulēs tiek vēstīts par jauniešu dzīves grūtībām, savstarpējiem konfliktiem, kā arī netikumiem daudzu jauniešu vidū – alkohols, narkotikas, mīlestība un sekss. Vēstulēs jūtama depresijas un skumju noskaņa.
7. Angļu rakstnieces A. Kuiperes romāns „Dzīve uz ledusskapja durvīm” sastāv no mātes un meitas komunikācijas caur piezīmju lapiņām, kas vēsta par laika trūkumu un liekulību ģimenē. A. Kuiperes romānā jūtamas angļu mentalitātes un ģimenes tradīciju atšķirības, salīdzinot ar latviešu tautu.
8. Epistolārā formā uzrakstīts romāns, kurā nav minēts neviens autora komentārs vai skaidrojums, var atklāt daudz par cilvēku savstarpējām attiecībām, attieksmi, raksturu, domām un jūtām. Autori caur vēstulēm romānos parāda to, ka dzīvē var notikt visneparedzamākās lietas un tā var mainīties par 180 grādiem.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties