Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:753032
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.12.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Epiktēts   
1.1.  Ieskats Epiktēta biogrāfijā   
2.  Epiktēts kā personība   
2.1.  Cilvēka filosofiskā izpratne   
3.  Epiktēta mantojums   
Darba fragmentsAizvērt

3. Epiktēta mantojums
Epiktēts, līdzīgi kā Sokrats, nav mēdzis savus darbus un domas pierakstīt, taču brīnumainā kārtā to ir saglabājies vairāk, nekā, piemēram, filosofa Sokrata darbu.
Pateicoties tam, ka šie vēstījumi, rokasgrāmatas, teicieni un citi filosofiskie apcerējumi ir saglabājušies, ir iespējams pētīt un iedziļināties tā laika filosofijā, kas nu jau ir filosofijas vēsture. Taču, lai cik tālu uz priekšu mēs arī neietu – vēsture atkārtojas.
Viens no viņa teicieniem:
 „Apstākļi cilvēku neveido, bet ļauj tam labāk iepazīt sevi.”
No šī citāta var secināt ļoti daudz, piemēram, ka katrs process, kas notiek ir liktenis, no kura mums kaut kas noderīgs ir jāiemācās pašam sev, kas tālāk dzīvē noderēs un palīdzēs. Svarīgi ir uzkrāt zināšanas un pieredzi. Caur pieredzi jebkurš cilvēks kļūst gudrs, ārpusstāvošs, individuāli spēcīgs, patstāvīgi domājošs, arī citiem dodošs.
Lai ikviens cilvēks sevi spētu labāk izprast, ir jāiepazīst pasaule ap sevi. Lai saprastu, kas esi, ir jāpalūkojas apkārt, jāieklausās dabā, jābūt simbiozē ar to, jāciena tā.
Pēc Epiktēta mācības nebūtu pareizi apgalvot, ka konkrēta apstākļa dēļ cilvēks kļuva savādāks, pēkšņi mainījās. Gluži pretēji, notika ātrs pārmaiņu periods, kad cilvēks saprata, kas viņš patiesībā ir. Piemēram, pārdzīvojumu mirkļos cilvēka dabā ir domāt, kāpēc notika tā, kā notika... Uz mirkli cilvēka vērtību skala izmainās līdz nepazīšanai. Atsevišķos (īpaši smagos pārdzīvojumos) cilvēka vērtību skala var mainīties pat uz neatgriešanos.
Caur filosofu domugraudiem, ir pateiks vairāk, nekā uzrakstīts, proti, ar dažiem vārdiem var izteikt veselu domu, veselu mācību, filosofiju. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties