Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:819664
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

• Radioviļņu izplatīšanās ap Zemi;
• Kosmiskais radiostarojums, radioteleskopi;
• Ultraīsviļņi, TV, radiolokācija;
• Satelītsakari.

Radioviļņu izplatīšanās ap Zemi

Radioviļņu izplatīšanās ar process, kurā radioviļņu diapazona elektromagnētiskās svārstības pārvada no kāda telpas punkta uz citu punktu.
Radioviļņu izplatīšanās ātrums atmosfērā ļoti maz atšķiras no gaismas ātruma (3x108 m/s). Absorbcija maz izpaužas nejonizētā gaisā, atmosfēras jonizētās gāzes slāņi (jonosfēra) būtiski ietekmē radioviļņu izplatīšanos. Radioviļņu absorbcija samazinās, ja tie pārvietojas gar vadītāja virsmu (piem., virs jūras, upēm, gar dzelzceļa nevis virs sausas augsnes). Radioviļņiem izplatoties gar Zemes virsmu, viļņu enerģiju absorbē dažādi objekti – kalni, meži, pilsētas ēkas, it sevišķi – dzelzsbetona konstrukcijas, skārda jumti.
Homogēnā vidē radioviļņu izplatīšanās virziens ir nemainīgs, bet uz robežvirsmas starp vidēm ar atšķirīgu dielektrisko caurlaidību notiek radioviļņu laušana un atstarošana.
Radioviļņu difrakcija izpaužas kā to apliekšanās ap kalniem, lielām celtnēm u.c. Jo lielāks viļņa garums, jo stiprāk izpaužas difrakcija. Tāpēc aiz kalniem vai metāla iekārtām var veidoties nelielas vietējās klusuma zonas, kurās radioviļņi neieliecas.
Uztvērējantenā pa dažādiem ceļiem nonāk radioviļņi no izraudzītās stacijas, tie ir koherenti un notiek to interference. Rezultātā radiouztvērēja radītā skaņa sāk pulsēt, kļūstot gan skaļāka, gan klusāka. Pārklājoties dažādu radiostaciju viļņiem, rodas traucējumi, kas izpaužas kā svilpieni, dūkšana, pīkstēšana.
Virsmas radioviļņi – radioviļņi, kurus izstaro horizontālā virzienā un kuri izplatās gar Zemes virsmu zemākajos atmosfēras slāņos. Atkarībā no starojuma frekvences šie viļņi lielākā vai mazākā mērā apliec Zemes virsmu. Gan Zeme, gan dažādi objekti uz tās virsmas šos viļņus absorbē. Jo augstāka viļņu frekvence, jo intensīvāk tos absorbē.
Telpas viļņi – radioviļņi, kurus izstaro dažādos virzienos attiecībā pret Zemes virsmu. Labi iziet cauri vāji jonizētajiem zemākajiem atmosfēras slāņiem un nokļūst līdz augstākajiem jonizētajiem atmosfēras slāņiem, kur šie viļņi tiek lauzti.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1141294
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties