Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:479795
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.09.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Anglija. Pāreja uz mašinizēto ražošanu stimulēja ražotājspēku tālāku attīstību – palielinājās ražošanas apjoms, cēlās darba ražīgums un palētinājās ražošana. Anglija kā pirmā zeme pasaulē pārgāja uz mašinizēto ražošanu. Strauji palielinājās pilsētu iedzīvotāju skaits un īpatsvars. Notika rūpniecības centru pārvietošanās no dienvidiem uz ziemeļiem. Pieauga strādnieku skaits un īpatsvars. Palielinājās ražošanas efektivitāte. Ieviešot mašīnas, kvalificētu darbaspēku aizstāja ar mazāk kvalificētu, lai būtu jāmaksā mazākas algas. Ražošanās iesaistīja sievietes un bērnus. Tāpēc pieaug strādnieku neapmierinātība.

Notika pāreja no merkantilisma uz brīvās tirdzniecības politiku. Brīvs labības imports nāca par labu rūpniekiem, bet ne fermeriem, tiem nācās sašaurināt ražošanu. Tika slēgti dažādi tirdzniecības līgumu, kas gan bija izdevīgi galvenokārt Anglijai, tāpēc citas valstis sāka pret to uzstāties. 19.gs sākumā Francija par realizēja t.s. kontinentālo blokādi – tika izliegta tirdzniecība ar Angliju, bet tā cieta neveiksmi, jo Anglija bija pārāk spēcīga valsts un pret Franciju sāka organizēt dažādas koalīcijas.

19.gs. 30.g. sākumā rūpnieciskais apvērsums Anglijā noslēdzās, bija notikusi pāreja no manufaktūrām uz mašinizētām fabrikām, tādēļ bija augsts ražošanas līmenis. Taču bija vērojama arī ekonomisko pretrunu saasināšanās, kas izpaudās kā neatbilstība starp strauji pieaugošo ražošanas apjomu un daudz lēnāk augošo pirktspēju. Parādījās tāda konjunktūras situācija kā ekonomiskās pārprodukcijas krīze. Pirmā krīze parādījās 1825.g. Anglijā un ar šo laiku sākās ekonomisko pārprodukcijas krīžu laikmets, kas drīz vien skāra visu pasauli. Tā jau 1880.g. ASV rūpnieciskās ražošanas kopapjoma ziņā Angliju panāca un sāka jau to apsteigt.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties