Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:242504
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.07.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Eitanāzijas jēdziens un ieskats tās vēsturē   
2.  Eitanāzija mūsdienu aspektā   
2.1.  Ārstu viedoklis par un pret eitanāziju   
Darba fragmentsAizvērt

1. Eitanāzijas jēdziens un ieskats tās vēsturē

Eitanāzija zināma kopš seniem laikiem. Vārds eitanāzija ir cēlies no grieķu valodas eu- “labs” un thanatos – nāve, to ieviesis angļu filosofs Frānsiss Bēkons. Tātad, šis vārds nozīmē “laba nāve”. Pašlaik ar vārdu eitanāzija saprot otra cilvēka dzīves izbeigšanu sakarā ar lielām ciešanām.
Eitanāzijas raksturojumu rodam Ticības (Doktrīnas) Kongregācijas dokumentā "Deklarācija par eitanāziju", kura iznāca 1980. gadā. Šajā dokumentā eitanāzija tiek raksturota kā rīcība vai rīcības neesamība, kura rada nāvi personai, lai tādā veidā tiktu novērstas ciešanas.
Vēsturiski viens no pirmajiem morāles principiem, kas aptver cicilizācijas pakāpi sasniegušās tautas, ir morāles zelta likums – nedari otram to, ko negribētu, lai tev darītu.
Antīkajā senatnē ārsti pie pacientiem izpildīja divas funkcijas. Viena no tām bija ārstēt, otra – nonāvēt. Un abas šīs funkcijas izpildīja cilvēks, kuru apzīmēja ar vienu vārdu – “ārsts”. Pirmkārt, ārsts bija tas, pie kura cilvēks gāja ārstēt savas slimības. Varēja tikt pielietota dažādu pakāpju maģija, zāles vai dzērieni un lūgšanas. Un šis “ārsts” no cilvēkiem par sniegtajiem pakalpojumiem pieņēma maksu. Tam pašam “ārstam” bija arī otra funkcija – nogalināt. “Ārsts” drīkstēja pielietot maģiju un citas metodes, lai kādam cilvēkam nodarītu ļaunumu. Pirmais, kurš atdalīja šīs divas ārsta funkcijas bija sengrieķu ārsts Hipokrāts, kura slavenais Hipokrāta zvērests tika radīts ar mērķi izmainīt visu medicīnas praksi. Būtībā Hipokrāts pateica: “No šī brīža ārsts vienīgi ārstēs”. Šis zvērests neizmainīts iegāja arī kristīgajā laikmetā un kalpoja kā ārstu ētiska vadlīnija līdz pat šī gadsimta 60-jiem, 70-jiem gadiem.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties