Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:218373
 
Vērtējums:
Publicēts: 27.11.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 45 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    5
1.  EIROPAS SOCIĀLĀ FONDA RAŠANĀS UN BŪTĪBA    7
2.  LATVIJAS IESPĒJAS EIROPAS SAVIENĪBAS STRUKTŪRFONDU APGŪŠANAI    15
3.  LATVIJAS NORMATĪVO AKTU REGULĒJUMS EIROPAS SOCIĀLĀ FONDA FINANSĒJUMA APGŪŠANAI 2004.-2006.GADA PLĀNOŠANAS PERIODĀ    20
3.1.  vienotais programmdokuments    21
3.2.  programmas papildinājums    23
3.3.  eiropas savienības struktūrfondu vadības likums    24
3.4.  ministru kabineta noteikumi    25
3.5.  Vadlīnijas    30
4.  EIROPAS SOCIĀLĀ FONDA TIESISKAIS REGULĒJUMS 2007.-2013.GADA PLĀNOŠANAS PERIODĀ    31
4.1.  Valsts stratēģiskais ietvardokuments    32
4.2.  Darbības programmas    33
4.3.  Darbības programmu papildinājumi    35
4.4.  Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda vadības likums    35
4.5.  Ministru kabineta noteikumi    37
5.  EIROPAS SOCIĀLĀ FONDA TIESISKĀ REGULĒJUMA PRAKTISKĀ PIEMĒROŠANA DARBA TIESISKO ATTIECĪBU JOMĀ LATVIJĀ    40
6.  EIROPAS SOCIĀLĀ FONDA DARBĪBAS LATVIJĀ GALVENIE IEGUVUMI    47
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    51
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    54
  PIELIKUMI    59
  KOPSAVILKUMS ANGĻU VALODĀ    66
Darba fragmentsAizvērt

Kopš iestāšanās Eiropas Savienībā Latvijas ieguvums ir struktūrfondu līdzekļi, kuru mērķis ir veicināt valsts ekonomisko un sociālo izaugsmi. Struktūrfondu finanšu līdzekļi tiek ieguldīti gan modernizējot infrastruktūru, iegādājoties iekārtas, lai veicinātu ražošanu un eksportu, gan tiek veicināta nodarbinātība un sociāli atstumto personu integrēšana sabiedrībā.
ES struktūrfondi ir Eiropas Savienībā izveidoti finanšu instrumenti, kas paredzēti dažādu reģionu attīstības līmeņu atšķirību mazināšanai. Struktūrfondu uzdevums ir ilgtermiņa finansējuma ietvaros izlīdzināt gan sociālās, gan ekonomiskās nevienlīdzības starp ES dalībvalstīm.
Eiropas Sociālais fonds ir paredzēts bezdarba mazināšanai un nabadzīgo reģionu sociālās attīstības stimulēšanai. Pārsvarā tiek finansētas apmācību programmas un darba tirgus pasākumi, kas veicina bezdarbnieku un sociāli izstumto personu integrēšanos darba tirgū. Darba uzdevums ir atspoguļot Eiropas Sociālā fonda būtību un nozīmi kopējā Eiropas Savienības politikā, kā arī tā ienākšanu un darbības ietekmi Latvijā.
Struktūrfondu finanšu instrumenta atbalsts tiek plānots pa septiņu kalendāro gadu periodiem, ko dēvē par plānošanas periodiem. Pirms katra perioda sākšanās Eiropas Komisija sagatavo tiesību aktus jeb regulas, kurās tiek noteiktas prioritātes konkrētajam plānošanas periodam. Prioritātes galvenokārt virzītas uz konkrētiem mērķiem ekonomiskajā un sociālajā jomā, veicinot mazāk attīstīto ES dalībvalstu izaugsmi. Savukārt, struktūrfondu līdzekļu apgūšanai, katra dalībvalsts sekojoši izstrādā savus nacionālos normatīvos aktus, vadoties pēc regulās noteiktajiem mērķiem un nacionālās likumdošanas īpatnībām.
Papildus lielajam finansiālajam atbalstam, uz valsti gulstas atbildība par šo finanšu līdzekļu efektīvu administrēšanu. Tiek pieņemti jauni normatīvie akti un izveidotas institūcijas, kas pārrauga šo finanšu līdzekļu nonākšanu līdz mērķim. Finansējuma saņēmējiem - gan valsts pārvaldes iestādēm, sabiedriskām institūcijām, gan komersantiem, ir liels izaicinājums iegūt finansiālu labumu un veicināt sabiedrības labklājību. Tomēr ieguvumi nes līdzi atbildību par izlietoto finanšu uzskaiti un praktiskām atskaitēm par mērķu sasniegšanu. Finansējuma administrēšana prasa dziļas zināšanas un izpratni par tiesību normām.
Darba mērķis ir aplūkot Eiropas Savienības radīto sociālās politikas finanšu instrumentu – Eiropas Sociālo fondu. Darba uzdevums ir apskatīt ESF vēsturisko attīstību, atklāt iegūtās iespējas, kopš Latvijas pievienojās ES dalībvalstu saimei un ieguva ESF resursus sociālās jomas uzlabošanai. Tāpat tiek salīdzināts 2004.-2006.gada un 2007.-2013.gada plānošanas perioda ESF piešķīruma apgūšanas tiesiskais regulējums, analizēta tiesību aktu normu piemērošanu praksē darba tiesisko attiecību jomā, realizējot ESF projektu, un aprakstīti ESF darbības rezultāti.
Darba gaitā izmantota literatūras, tiesību aktu un citu dokumentu izpētes un analīzes metode, lai pēc iepējas precīzāk varētu atspoguļot ESF būtību un nozīmību. Darba pēdējā nodaļā veikta datu analīze, izmantojot anketēšanas metodi, apkopoti rezultāti un veikta informācijas izvērtēšana, lai uzzinātu cilvēku viedokli par ESF.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties