Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:784323
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.12.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Eiropas Sociālais fonds    4
  Eiropas Reģionālās attīstības fonds    7
  Kohēzijas fonds    8
  Eiropas Savienības ietekme uz Latvijas tautsaimniecību    9
  Izmantotā literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

ES fondu ietekmes uz Latvijas tautsaimniecību novērtēšanas modeli 2011.gadā izveidoja Rīgas Ekonomikas augstskola (SSE Riga) sadarbībā ar Baltijas Starptautisko Ekonomikas Politikas Studiju Centru (BICEPS) un Ernst & Young Baltic. Modelis ir pielāgots Latvijas tautsaimniecības specifikai un ES fondu kopējā ietekme uz ekonomiku tiek mērīta gan no pieprasījuma, gan no piedāvājuma efekta puses. Pieprasījuma (īstermiņa) efekts: ES fondi ieplūst ekonomikā kā algas, vai kā investīcijas. Piedāvājuma (ilgtermiņa) efekts: ES fondi ietekmē ekonomikas izlaides potenciālu, veicinot infrastruktūras, tehnoloģiju, cilvēkkapitāla un fiziskā kapitāla uzkrāšanu. Modelis skaidri parāda būtisku ES fondu pozitīvo ietekmi uz galvenajiem makrorekonomiskajiem rādītājiem – IKP un nodarbinātību.
• Kohēzijas politikas jeb ES fondu (Eiropas Sociālā fonda, Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fonda) finansējums izaugsmei 2007.-2013.gadā Latvijā ir 3.2 miljardi latu, kas ir visnozīmīgākās investīcijas Latvijā un kopumā ES fondi veido 70% no kopējā publiskajā finansējuma.
• Pateicoties kohēzijas politikas investīcijām, Latvijas dzīves līmenis ir būtiski tuvinājies Eiropas Savienības vidējam līmenim. 2004.gadā IKP uz vienu iedzīvotāju Latvijā bija 46% no ES vidējā, bet 2011.gadā tas bija pieaudzis par 12% līdz 58% no ES vidējā.
• Kohēzijas politikas investīcijas rada pamatu un augsni tautsaimniecības ilgtspējīgai attīstībai.
• Novērtētā ES fondu ietekme uz IKP svārstās no aptuveni 2 procentpunktiem 2004.gadā līdz aptuveni 8.5 procentpunktiem (8.45 pp) 2011.gadā un nepilniem 8 procentpunktiem (7.95 p.p.) 2012. gadā.
• ES fondu projektu ietekmē bezdarba līmenis no 2004. līdz 2011.gada beigām samazinājies par vidēji 3,24 procentpunktiem gadā. ES fondu investīcijas stimulējušas darbaspēka produktivitāti.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties