Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:474719
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.07.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Nobeigums
Ārvalstu investīcijas ir visizdevīgākais ārvalstu kapitāla piesaistes veids no tās valsts viedokļa, kura saņem šīs investīcijas, jo šīs investīcijas ir saistītas ar ieguldījumiem uzņēmumos un tās nerada parādsaistības, tādējādi nepalielinās valsts ārējās parādsaistības. Tas var būt kāds uzņēmums, kas pieder nerezidentam un tas var būt arī kāds kopuzņēmums. Šīs ārvalstu investīcijas veido arī konkurences efektu, kas liek vietējiem uzņēmējiem ieguldīt jaunās tehnoloģijās un inovācijās, lai spētu konkurēt ar ĀTI uzņēmumiem.
Latvijā pirmās ārvalstu investīcijas ienāca 90.gadu sākumā, taču tam nebijā izaugsme. Īstu izaugsmi ĀTI piedzīvoja tieši pēc iestāšanās Eiropas Savienībā. Šajā brīdī Latvija kļuva par pievilcīgu valsti ĀTI ieplūdei, jo tai bija relatīvi zemākas nodokļu likmes un zemas darbaspēka izmaksas, kas ir svarīgs aspekts ārvalstu investoriem. Latvija tāpat bija lielās cerībās uz straujāku tautsaimniecības uzplaukumu. Galvenie virzieni kur plūda ĀTI pēc iestāšanās Eiropas Savienībā līdz 2015.gadam bija nekustamais īpašums, tirdzniecība un finanšu starpniecība. Bet vismazākās investīcijas plūda uz apstrādes rūpniecību, kā rezultātā apstrādes rūpniecība auga lēnāk nekā tautsaimniecība kopumā. Iestājoties globālajai krīzei ĀTI ieplūde apstājās un pat dažbrīd neto darījumu apjoms bija negatīvs. Situācija sāka uzlaboties 2016.gadā un Latvijā pakāpeniski sāka ieplūst ārvalstu investori.
Vislielākās sagaidāma investīciju pieplūde gaidāma tieši apstrādes rūpniecības nozarē.
Pēc krīzes Latvija ir radījusi labvēlīgu vidi tieši investoriem, kuri ir vērsti uz apstrādes rūpniecību. Ir izveidoti dažādu nodokļu atvieglojumi investoriem, kuri ir ieinteresēti investēt apstrādes rūpniecība. Jāteic, ka Latvijā ir maz tādu uzņēmumu, kuri ir spējīgi piesaistīt ļoti lielas investīciju summas, uz kurām attiecas šie atvieglojumi. Latvijai ir labvēlīga vide investīcijā, jo Latvija atrodas labā ģeogrāfiskā novietojumā, kas ir izdevīga no transporta plūsmas viedokļa. Tāpat ir stabila valūtas kursa politika, kas nav mazsvarīga potenciālajiem investoriem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1380199
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties