Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:344628
 
Vērtējums:
Publicēts: 20.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Pirmssākumi Eiropas valstu vienotībai   
2.  Integrāciju veicinošie notikumi laika posmā no 1944.-1950. gadam   
3.  Integrācijas priekšnoteikumi Eiropā pēc II pasaules kara   
4.  Eiropas Padomes izveide   
5.  Eiropas valstu attieksme pret integrāciju laika periodā 1945.g. – 1950.g.   
6.  Parīzes līgumi   
7.  Romas līgumi: Eiropas ekonomiskās kopienas, Eiratoma izveide   
8.  Izmantotā literatūra   
Darba fragmentsAizvērt

Pirmssākumi Eiropas valstu vienotībai




Ideja par Eiropas valstu apvienošanu, radās ļoti sen atpakaļ, to mēģināja īstenot vairākas tā laika ietekmīgas personas. Pirmais mēģinājums aizsākās ap 14.gs., tā pamatprincips bija savstarpējo nesaskaņu nolīdzināšana starp Eiropas valstīm un vispārējās labklājības pacēlums.
Par vienu no pirmajiem federācijas izveidošanas projektu autoriem uzskatāms Francijas publicista Pjēra Dibuā domas, ka Eiropas prinčiem būtu jāsanāk kopējā apspriedē, jāapvieno darba grupu, kura strādātu risinot kopīgas problēmas. Taču diemžēl tālākas attīstības P.Dibuā idejai nebija.
Vēlāk 17.gs. pēc Francijas karaļa Anrī 4. nāves atklājās, ka karalis no 1600.-1607.gadam izstrādājis koncepciju par federāciju, kas atturētu Turcijas Impēriju no iebrukšanas Eiropā, un padzītu Krievijas caru no Eiropas. Lielajā apvienībā kā suverēnas dalībvalstis bija paredzētas sešas karaļvalstis. Taču arī šī ideja neaizgāja tālāk, tomēr izraisīja pārrunas ap to gadsimta garumā.
17.gs. beigās angļu kvēkers Viljams Pens piedāvāja savu priekšlikumu, proti, izveidot Eiropas mēroga parlamentu, kura galvenais vadmotīvs būtu- garantēt iekšējo un ārējo mieru, kas veicinātu Eiropas tautu labklājību.
Vairākas idejas par Eiropas valstu apvienošanos izteica filozofs Immanuels Kants savos rakstos. Viņaprāt, galvenais nodoms apvienošanai būtu saglabāt mieru tautu starpā, viņš izvirzīja, ka šī apvienība varētu būt izveidota, kā tautu apvienības nevis kā atsevišķa valsts. Otrs no Kanta izvirzījumiem, kurš, ka iepriekšējais dominē vēl aizvien- ikvienam svešiniekam nonākot citā dalībvalstī būtu visas tiesības uz viesmīlību, tomēr neviens svešinieks nedrīkstētu pieprasīt palikšanas tiesības.
19.gs. sākumā Anrī Sen-Simons, franču filozofs, lika priekšā savu domu par līdzigas sistēmas izveidošanu Eiropā, kā ASV.
Viktors Igo, franču rakstnieks, 1849. gadā atklāja Konferenci par mieru, pieminot tādu formulējumu, kā Eiropas Savienotās valstis, tomēr viņa ideja neguva īpašu popularitāti.
1815.g. Vīnes kongresa laikā, ar mērķi nokārtot savstarpējās attiecības valstu vidū, tika dibināta Svētā Alianse, kuru vēlāk nomainīja apvienība Eiropas Saskaņa. Tās mērķis- risināt problēmas konferenču ceļā.
19.gs. ievērojams ar to, ka šajā laika posmā izveidotas vairākas organizācijas ar starptautisku raksturu, bez reliģiska momenta. Viena no vecākajām- Reinas upes kuģošanas kontroles komisija. Pamatojoties uz šīs komisijas starptautisko pieredzi 180 gadu garumā, tika sastādīti darba noteikumi Tautas līgas ierēdņu grupai. Tauru līga dibināta uz Versaļas Miera līguma pamata, to varētu dēvēt par pirmo moderno mēģinājumu izveidot valdību apvienību suverēnu valstu starpā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties