Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:452515
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Atrodas Austrumu puslodē Ziemeļu daļā Āfrikā un daļa no teritorijas – Āzijā. Tā robežojas ar Lībiju Rietumos (1150 km), Sudānu Dienvidos (1273 km) un Izraēlu Austrumos (255 km). To apskalo Vidusjūra (Z) un Sarkanā jūra (A). Ēģiptes kopējā teritorija ir 997739 km2, no kuras 95% ir tuksnešaina. 3% no teritorijas ir tā zeme, ko izmanto zemkopībā, un tā atrodas Nīlas upes krastos un deltā. Reljefs Ēģiptē svārstās no 100m zem jūras līmeņa līdz pat 2000m virs jūras līmeņa. Augstākais punkts – Katrīna, atrodas Sinaja pussalā un ir 2637m augsts.

Dabas apstākļi un resursi

Ēģiptei ir raksturīga sausa, karsta vasara un vēsa ziema. Tam iemesls ir tuksnešaina teritorija, kurā dienas temperatūra vietām var sasniegt +50C un nakts – pat līdz -10C (retos gadījumos).
Lietus Ēģiptē vietām līst tikai reizi vairākos gados. Visā teritorijā vidēji gadā izlīst līdz 100mm nokrišņu, bet visvairāk lietus ir sastopams Ziemeļu daļā, nedaudz vairāk par 100mm gadā. Precīzāks nokrišņu sadalījums pa mēnešiem ir redzams tabulā kopā ar vidējo temperatūru.
Ēģiptē galvenais no dabas resursiem ir nafta (kartē– oil). 1999. gadā Ēģiptē vidēji ieguva 852000 naftas mucas (barrels- tilpuma mērvienības) dienā, tas ir mazāk, salīdzinot ar daudzumu, ko ieguva 1996. gadā – 922000 mucu dienā. Tajā pašā laikā degvielas patēriņš valstī strauji aug, pateicoties straujajai ekonomiskajai attīstībai, tāpēc tagad valstī cer atrast jaunas atradnes, kas palīdzētu naftas ieguves daudzumu stabilizēt. Pašlaik to iegūst pamatā no četrām vietām: Suecas jūras līcis (70%), Rietumu tuksnesis, Austrumu tuksnesis un no rajona, ko sauc Sinai Peninsula.
Dabasgāze (kartē- gas) Ēģiptei arī ir viens no galvenajiem dabas resursiem. Tās straujā ieguve sākās deviņdesmito gadu sākumā, kad ļoti īsā laikā tika atklātas vairākas tās atrāšanās vietas – Nīlas deltā un Austrumu tuksneša rajonā. Kopš tā laika dabasgāzes resursi tiek strauji izmantoti. 1999. gadā to ieguva 2,3 biljonu kubikpēdu (angļu mērvienības),un ap 2002. gadu tiek plānots sasniegt 3 biljonus. Šogad Ēģiptē tika atklātas papildus atradnes, kurās varētu būt apmēram 42,5 triljoni kubikpēdu.
Papildus vēl iegūst fosfātus (kartē- ph), dzelzs rūdu (kartē- Fe), sāli (kartē- Sa) un akmeņogles (kartē- C). Agrāk Ēģiptē ieguva zeltu un granītu, bet to resursi jau ir izlietoti.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1165553
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties