Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:104145
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.05.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Pašportrets ( eļļa uz audekla ) tapis laikā, kad Munks jau guvis ievērojamu atpazīstamību un regulāri viņa darbi tiek izstādīti gan Vīnē, gan Berlīnē. Tomēr šis ir laiks, kad Munks aizraujas ar alkohola lietošanu, drīz vien ieslīgstot dziļā depresijā
Darbam ir mazliet novirzīta, bet centriska kompozīcija ( kas jau liek just iekšēju nemieru, jo cik grūti būtu iezīmēt sevi tieši centrā), kur, protams, Munks ir darba galvenais komponents. Mākslinieks ir kails un neaizsargāts, viņa skatiens, kas raugās tieši virsū, šķiet, pauž neuzticību racionalitātei un dogmatiskajai filozofijai ar kādu pārpildītas to cilvēku galvas, kas šo darbu uztver. Tomēr viņš nav sakumpis un padevies, viņš stāv stalti. Ap viņu ir neganti iezīmēts melns apveids, otas triepienu tehnika liek tam izskatīties mutuļojoši draudīgam un tumšās enerģijas caurstrāvotam, kas simbolizē visas piedzīvotās sāpes un skumjas, kas nepamet Munku ne mirkli.
Fona tonis ir sarkanīgs, it kā asins sarkanais sajaukts ar sarkanīgo nemiera toni ( šādā krāsā iztēlojos asins ķermenīšus pašā māksliniekā, kur bioloģija jaucas ar eksistenciālo trauksmi). Ne velti mākslinieka galva iekrāsota tādā pašā tonī, kas nosaka subjektīvās izjūtas, kas projicējas ārējā vidē.
Šajā darbā šķiet visvairāk pasaka nosaukums. Mākslinieks var pravietiski nojaust, kur ir viņa vieta pēcnāves pasaulē ( jo grēku jau netrūkst nevienam, un arī pašvērtējums nav bijis tik augsts, lai paceltu sevi līdz paradīzes pelnītam titulam) , bet tajā pašā laikā, ar elli viņš var apzīmēt savu reālo dzīvi. Emocionālā elle, kurai viņš gājis cauri gan kā cilvēks, gan kritika, ko saņēmis kā mākslinieks.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties