Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:479339
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Džordže Enesku (George Enescu) – rumāņu komponists, izpildītājmākslinieks – vijolnieks1, pianists, diriģents, pedagogs. Mākslinieks dzimis 1881. gada 19. augustā Rumānijas ZR mazā pilsētā Liveni (Liveni-Vîrnav) vienkāršu rumāņu ģimenē. Liveni pilsēta vēlāk tika pārdēvēta Džordžes Enesku vārdā izcilajām rumāņu māksliniekam par godu.
Savu muzikālo talantu Enesku parādīja jau agrā bērnībā. Vijoli viņš sācis spēlēt 4 gadu vecumā2. Šī komponista pirmā vijolīte apskatāma arī Enesku muzejā Rumānijā.3 Enesku – rumāņu brīnumbērns savu pirmo kompozīciju radīja jau 5 gadu vecumā un savu pirmo koncertu arī piedzīvoja jau 5 gadu vecumā.4 Pirmais Džordžes Enesku vijoles skolotājs bija kāds čigānu vijolnieks5 – Nikolas Čioru (Nicolas Chioru). Vēlāk nereti Enesku darbos dzirdamas klasiskas čigānu melodijas un čigānu mūzikas elementi. Jāsecina, ka šis pirmais vijoles skolotājs Enesku kā vijoles mākslinieka talantā ielicis lielu virtuozitāti.
Drīz vien pēc vijoles spēles apgūšanas sākšanas dēla lielo talantu ievērojis Enesku tēvs. Viņš iepazīstinājis dēlu ar slavenu rumāņu operu komponistu, vijolnieku un diriģentu Eduardu Kaudellu (Eduard Caudella). Ar šo brīdi, varētu teikt, ka sākās Džordžes Enesku ceļš uz panākumiem un slavu ne tikai Rumānijā, bet arī Atlantijas okeāna otrā pusē – Amerikā un ne tikai.
7 gadu vecumā Enesku iestājas Vīnes konservatorijā6, kur mācījies pie labākajiem vijoles, klavieru, mūzikas kompozīcijas pedagogiem Vīnē – vijoli kopā ar S. Bachrich, J. Grün, un J. Hellmesberger Jr.; klavieres pie L. Ernst; harmoniju, kontrapunkciju un kompozīciju ar R. Fuchs; ērģeļu mūziku kopā ar J. Hellmesberger Sr.; mūzikas vēsturi kopā ar A. Prosnitz. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1116787
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties