Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:779829
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.12.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

17. gs. buržuāzija kļūst par vadošo spēku sabiedriskajās attiecībās. Šis process daudzās Eiropas valstīs ir lēns un sarežģīts, jo progresam un reformām ceļā stājās feodālās un pusfeodālās sabiedriskās attiecīgas.
Anglijā šis konflikts izraisīja buržuāzisko revolūciju ( 1642-1649), kas gala rezultātā 1688. g. beidzās ar t.s. šķiru kompromisu- vienošanos starp buržuāziju un aristokrātiju (absolūtisma piekritējiem). Par noteicošo spēku valstī kļuva buržuāzija, bet par tās ideologu- Džons Loks ( 1632-1704).
Džons Loks ir viens no ievērojamākajiem domātājiem cilvēces vēsturē. Viņa darbi ietekmēja visu turpmāko filozofijas, pedagoģijas, tiesību un citu zinātņu attīstību. Dž. Loks ir uzskatāms par Anglijas Apgaismības laikmeta progresīvo pedagoģisko ideju paudēju.
Dž. Loks ir dzimis 1632. gadā Dienvidrietumanglijā jurista ģimenē. Bērnībā viņu stipri ietekmē Anglijas buržuāziskās revolūcijas un pilsoņu karu notikumi. Viņa tēvs ir aktīvs Stjuartu absolūtisma- neierobežotas karaļa varas- pretinieks.
Dž. Loks studē Oksfordas Universitātē humanitārās zinātnes, medicīnu, piedalās fiziķa R. Boila eksperimentos. Pēc universitātes beigšanas Loks tajā māca sengrieķu valodu un retoriku. Tronī atgriežoties Stjuartiem, Loks pieņem parlamenta opozīcijas vadoņa lorda Ešlija priekšlikumu kļūt par viņa mājas ārstu, sekretāru, faktiski- padomdevēju, bērnu un mazbērnu audzinātāju. Opozīcijas spēkiem uzvarot, Ešlijs ieņem augstus amatus un iesaista administratīvā darbā arī Loku. Kad varu atgūst karaļa piekritēji, Lokam nākas vairākkārt emigrēt. Viņš ilgstoši uzturas Francijā un Holandē un tikai 1688.gadā atgriežas Anglijā. Loks atkal ieņem augstus amatus tirdzniecības un koloniju resoros, sagatavo publicēšanai teorētiskos darbus, kurus ir sarakstījis jau agrāk. Loks mirst 1704.gadā. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties