Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:436789
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.08.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
  ROKFELLERA CEĻŠ PRETĪ BAGĀTĪBAI    4
  MELNAIS ZELTS: ROKFELLERA ‘’NAFTAS IMPĒRIJAS’’ IZVEIDOŠANA    5
  ROKFELLERS UN FILANTROPIJA    7
  SECINĀJUMI    9
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    10
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI
1. Džons Rokfellers kā viens no īstenākajiem kapitālisma idejas nesējiem bija personība, kurai bija būtiska ietekme uz ASV ekonomikas izaugsmi un attīstību. Var nešaubīgi uzskatīt, ka Rokfellers ieviesa revolūciju naftas industrijā un kļuva par pirmo un turpmāko piemēru visiem nākotnes naftas magnātiem.
2. Rokfellers ir pretrunīgi vērtējama personība. No vienas puses uz viņa veikumu iespējams paraudzīties caur negatīvu skata prizmu, ja ņem vērā faktu, ka Rokfellers savu biznesu attīstīja agresīvi un ekspansīvi, proti, izskaužot konkurentu lielos un mazos uzņēmumus, likvidējot starpniekus un citus vairumtirgotājus. Galu galā uzņēmums „Standard Oil” atcēla vajadzību pilnībā izmantot ārpakalpojumus, kas monopolizācijas procesa gaitā izpostīja vairākas pastāvošās nozares. Lai iegūtu miljardiera un pasaules bagātākā cilvēka titulu, Rokfelleram nācās izmantot gan nelegālus līdzekļus, gan amorālus paņēmienus, piemēram, slēdzot slepenas vienošanās, izmaksājot naudas ‘’stipendijas’’ Amerikas amatvīriem un politiķiem.
3. Tieši „Standard Oil” darbība radīja kardinālas izmaiņas ekonomikas politikā un veicināja antimonopolu likumdošanas rašanos Amerikas Savienotajās Valstīs.
4. No otras puses, Rokfellera iegūtā bagātība bija par pamatu mērķtiecīgas un mūsdienīgas labdarības jeb filantropijas struktūras izveidei, kas deva neizmērojami lielu artavu sabiedrības vajadzībām. Rokfellera iekrātie miljoni nekalpoja tikvien savtīgām interesēm un vajadzībām; Rokfellers izveidoja efektīvu labdarības fondu sistēmu, kas veicināja sabiedrības izglītošanos dažādos jautājumos(par higiēnu, slimībām, to profilaksi u.c.), kā arī deva finansiālu ieguldījumu medicīnas nozares attīstībā , treškārt, cēla izglītības un labklājības līmeni Amerikā u.c.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties