Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:794965
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 16 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Dzīvsudrabu izmantojošo rūpniecības nozaru raksturojums    5
2.  Dzīvsudraba ietekme uz cilvēku veselību un vidi    7
3.  Vides piesārņojums ar dzīvsudrabu    12
4.  Eiropas Savienības stratēģija par dzīvsudrabu    14
4.1.  Emisijas samazināšana    15
4.2.  Piedāvājuma samazināšana    15
4.3.  Pieprasījuma samazināšana    16
4.4.  Pārpalikumi un rezervuāri    17
4.5.  Aizsadzība pret iedarbību    18
4.6.  Izpratnes veicināšana    18
4.7.  Starptautiskās rīcības atbalstīšana un veicināšana    19
5.  Dzīvsudraba globālā    20
5.1.  Dzīvsudraba Dānijā    20
5.2.  Dzīvsudraba Latvijā    22
6.  SIA „Liepājas demerkurizācijas centrs”    24
6.1.  Ražošanas process    25
6.2.  Atkritumu veidošanās un apsaimniekošana    27
6.3.  Avārijas risks un rīcības plāni ārkārtas situācijās    28
Darba fragmentsAizvērt

Dzīvsudrabs (Hg) ir dabā sastopams elements. Tas atrodas Zemes garozas iežos un dabā gaisā izdalās vulkānu izvirdumu, kā arī meža ugunsgrēku laikā.
Dzīvsudrabs apkārtējā vidē var izdalīties arī cilvēku saimnieciskās darbības rezultātā - dedzinot akmeņogles, kā arī cita veida cieto kurināmo un produktus, kas satur dzīvsudrabu.
Dzīvsudrabs ir praktiski neiznīcināms elements – tā globālais apjoms cirkulē vidē (pie tam lielos attālumos) – gaisā, ūdenī, nogulumiežos, augsnē un dzīvos organismos.
Vidē dzīvsudrabs veido toksisku un kancerogēnu savienojumu – metildzīvsudrabu (MeHg), kas uzkrājas ūdenstilpju augos, dūņās, sīkajos ūdens organismos, kurus uzturā izmanto zivis. MeHg koncentrējas augstākajos barības ķēdes posmos - uzkrājas jūras plēsīgajās zivīs (zobenzivs, marlīna, līdaka, tuncis), kuras uzturā izmanto arī cilvēki. Dzīvsudrabs un tā savienojumi ir ļoti toksiski cilvēkiem un videi. Lielās devās dzīvsudrabs un tā savienojumi var iedarboties letāli, bet mazākās – radīt nopietnus nervu sistēmas bojājumus.
Agrāk notikušās dzīvsudraba noplūdes ir palielinājušas dzīvsudraba apjomu vidē.
Eiropas Savienība (ES) ir lielākā Hg eksportētāja pasaulē: tā nodrošina apmēram 1 000 t no ikgadējās globālās piegādes ( 3 600 t). Lielie dzīvsudraba krājumi ES saistīti ar dzīvsudraba pārpalikumu, kas rodas, izslēdzot dzīvsudrabu no hlora – sārmu ražošanas. Jau kopš Senās Romas laikiem ir zināms, ka lielākie dzīvsudraba rūdas – cinabara - depozīti atrodas Almadenā, Spānijā. Jāatzīmē gan, ka kopš 2003. gada šī dzīvsudraba ražošana uz laiku ir apturēta. Ārpus Eiropas Savienības robežām dzīvsudrabu no cinabaru iegūst arī Kirgīzijā, Alžīrijā un Ķīnā.
Dzīvsudrabu var iegūt arī, pārstrādājot dzīvsudrabu saturošus atkritumus – amalgamu no zobārstniecības atkritumiem vai nederīgas fluorescentās lampas. Dažkārt, dzīvsudrabs rodas kā blakusprodukts cinka vai alvas ražošanā.
Kopējais pieprasījums pēc dzīvsudraba 15 Eiropas Savienība dalībvalstīs bija 300 t, t.sk. zobu amalgamai, mēraparatūrai un kontroles ierīcēm, fluorescentajām lampām, hlora un kaustiskās sodas ražošanas procesiem
Eiropas Savienībā laikā no 1990. līdz 2000. gadam Hg emisijas ir ievērojami samazinājušās – par 60%. Līdz 2007. gadam ir jāizslēdz Hg no hlora – sārmu ražošanas. Jāsamazina Hg emisijas no lielajām atkritumu dedzinātavām, atsevišķi nosacījumi paredzēti krematorijām.
Ierobežota vai aizliegta ir dzīvsudraba lietošana bateriju, elektrisko un elektronisko iekārtu, satiksmes līdzekļu slēdžu ražošanā, kā arī pesticīdu, biocīdu, kosmētikas līdzekļu, koksnes konservantu, dezinfekcijas līdzekļu laivu apstrādei pret apglumējumu sastāvā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties