Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Dzimumu līdztiesības problēma sociālekonomiskajos procesos Latvijā

     

    Referāts10 Politika

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:145977
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 07.01.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Savu referāta tēmu “Dzimumu līdztiesības problemātika sociālekonomiskajos procesos Latvijā” neizvēlējos nejauši. Tieši ekonomiskie procesi, jeb darba algas, karjeras iespējas un darba piedāvājumi, manuprāt, ir galvenā dzimumu līdztiesības problēmjautājumu virkne, kas ir īpaši aktuāla postpadomju republikām. Pāreja no totalitāras valsts ar plānveida ekonomiku, kur sievietēm lielākoties tika uzticēts konkrēts profesiju loks, uz tirgus ekonomiku ar brīvā tirgus apstākļiem, kur arī sievietēm ir teorētiskas iespējas veidot karjeru, bija visai nopietna problēma. 50 okupācijas gados sabiedrība bija pieradusi pie vienas vērtību sistēmas, pāreja uz jaunu prasīja pielāgošanos, kas ne visur izdevās veiksmīgi. Izvēlēties šo darba tēmu mani pamudināja arī Pola Holandera filmas “Buy Bye Beauty” noskatīšanās, kas spilgti atsedz šīs problēmas aktualitāti Latvijā.
Arī Latvijā dzimumu līdztiesības problēma sociālekonomiskajos procesos ir ļoti aktuāla. Tādēļ arī tēmu “Dzimumu līdztiesības problemātika Latvijā”, es nolēmu definēt skaidrāk, apskatot tieši sociālekonomiskās problēmas, kas visbiežāk rada dzimumu līdztiesības konfliktus Latvijā.
Hipotēze: Latvijā, tāpat kā lielākajā daļā postpadomju valstu, ir vērojama nevienlīdzība dzimumu starpā sociālekonomiskajos aspektos. To veicina globalizācijas procesi, kas ienes Rietumu maskulinitāšu modeļus, kā arī vēsturiskais mantojums, kas nes līdzi stereotipus par vīriešu un sieviešu lomu sabiedrībā.
Darba gaitā aplūkoti teorētiski materiāli, kas atspoguļo dzimumu nevienlīdzību sociālekonomiskajos procesos, kā arī empīriski fakti par šīm problēmām Latvijā.
Globalizācijas procesu rezultātā, rietumu maskulinitāšu uzskati un faktori būtiski ietekmē visu pasauli, tajā skaitā arī Latviju. Var teikt, ka ir sākusies maskulinitāšu globalizācija, kas neapšaubāmi noved pie dzimumu līdztiesības konfliktiem sociālekonomiskajā aspektā.
Ja runā par faktoriem, kas ekonomikas globalizācijas rezultātā ietekmē dzimtu politiku, tad kā galvenais ir jāmin multinacionālās institūcijas un korporācijas, kas ir šīs politikas veidotājas.
Tieši attīstīto Rietumu multinacionālajās kompānijās notiek “spēles noteikumu” veidošana. Kompānijas iekšējais mikroklimats attiecībā uz dzimumu politiku, nosaka to, kā tās darbinieki implementēs kompānijas politiku savās filiālēs mazākattīstītajās valstīs, pie kurām jāpieskaita arī Latvija.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1120321
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties