Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:657091
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    2
  Dzimstība    2
  Demogrāfiskā situacija    3
  Dzimstību ietekmējošie faktori    3
  Sociālās, ekonomikas, un politiskās reformas    3
  Abortu ietekme uz dzimstību    5
  Iedzīvotāju novecošanas ietekme uz dzimstību    6
  Dzimstība dažādos sieviešu vecumos    7
  Dzimstība laukos un pilsētās    8
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    11
  IZMANTOTA LITERATŪRA    12
  PIELIKUMI    14
Darba fragmentsAizvērt

Bieži vien, lasot avīzes var sastapt rakstus par tēmām, kuras ir saistītās ar demogrāfisko situaciju Latvijā. Diemžēl tajos rakstīts nav visai optimistisks: “Latvijā pasliktinās demogrāfiskā situacija”, “Valsts bremzē dzimstību”, “Iedzīvotāju skaits turpina samazināties” - tie ir tikai daži no publikāciju virsrakstiem.
Protams, šīe raksti neatspoguļo esošo stāvokli pilnībā, bet tomēr liek aizdomaties un pievērst uzmanību šiem jautājumiem, ka arī dod iemeslu problēmas pētīšanai un analīzei.
Temats “Dzimstību ietekmējošie faktori un tās tendences ”, manuprāt, ir ļoti aktuāls, jo dzimstība ir viens no svarīgakājiem demogrāfijas procesiem kas ietekmē valsts attistības līmeņi. Tai ir arī galvena vieta iedzīvotāju atražošanas problemātikā. Tāpēc šī darba mērķis ir apskatīt dzimstības dinamiku desmit gadu laikā, lai varētu novērtēt tās tendences laika gaitā un gūtu priekštatu par to, kādas demogrāfiskās problēmas un izmaiņas mūs sagaida nākotnē, kā arī pēc iespējas plašāk paskaidrot apskatamā procesa izmaiņas iemeslus.
Darba metodes ir sēkojošas:
1.situacijas apraksts
2.literatūras apstrāde(publikācijas, statistiskas grāmatas, utt.),
3.dzimšanas rādītāju un to ietekmējošo rādītāju analīze
4.secinājumi un priekšlikumi

Dzimstība.
Dzimstība - organisma spēja radīt pēcnācējus; bērna dzimšanas process; bērnu dzimšanas gadījumu biežums.
Dzimstību ietekmē vairāki faktori, kuru ietekme ir gan pozitīva, kad dzimušo skaits palielinās(dzimstības pieaugums), gan negatīva, kad dzimušo skaits samazinās (dzimstības samazinājums). Šos faktorus demogrāfijā ir pieņemts saukt par dzimstības determinantiem.
Demogrāfisko procesu analīzes fonā vienas no svarīgākajām ir dzimstības statistisko pētījumu problēmas. Dzimstības statistiskā analīze ir nozīmīgs tendenču un likumsakarību atklāšanas līdzeklis.
Statistiski dzimstība var būt pētāma dažādos aspektos. Konkrētu dzimstības līmeņa radītāju noteikšanai dinamikas analīze prasa kompleksus statistiskus pētījumus, kuri vienotu dažādas šī procesa puses.
Demogrāfiskās situācijas regulēšanai kārtīgi jāapdomā demogrāfiskā politika, lai ietekmētu demogrāfiskos procesus. Ir jāizmanto:
sociālie
ekonomiskie
ideoloģiskie
juridiskie
uc. līdzekļi
Demogrāfiskās politikas efektivitāti var konstatēt ar ātru vēlamo iedzīvotāju atražošanas skaita sasniegšanu ar sabiedrībai minimāliem izdevumiem pie esošo sociālo normu saglabāšanas.
Modernā demogrāfiskā zinātne iesaka parasto iedzīvotāju atražošanas režīmu, kad katrai sievietei piedzimst ne vairāk par 2.7 bērniem. Taču pie pašreizējām dzīves apstākļiem šīs rādītājs svārstās apno 1.02 līdz 1,04. Galvenais demogrāfiskās problēmas atrisināšanas ceļš ir ekonomisko un sociālo apstākļu izmaiņas. Nākamjā nodaļā tiks apskatīti galvenie faktori, kas ietekmē dzimstību.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties