Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:837323
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Zemes rente    4
2.  Rentes būtība    4
3.  Rentes nozīme    6
4.  Faktori, kas ietekmē rentes apjomu    7
5.  Raktuvju rente    10
  Secinājumi    11
  Izmantotā literatūra    12
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS
Deivids Rikardo (David Ricardo) ir dzimis Londonā, 1772. gada 19. aprīlī, viņš bija angļu ekonomists, ievērojamais klasikas virziena pārstāvis politiskajā ekonomikā.
Rikardo neatsveramu ieguldījumu ekonomikas attīstībā un radījis vairākas teorijas, to skaitā arī teoriju par renti. Ir pierādījis, ka par renti var runāt divās nozīmēs, pirmkārt kā par parastām ikgadējām fermera maksām zemes īpašniekam, otrkārt kā maksu par materiāliem, kas atrodas uz konkrētās zemes, jeb kapitālu. Atspoguļo, ka produkta vērtība, arī cena veidojas no darba daudzuma, kas tiek patērēts pie vissliktākajiem apstākļiem, kā arī pierādījis to, ka rentes avots nav zeme, bet gan darbs. Rikardo ir pierādījis, ka renti ietekmē apdzīvotības blīvums un no tā izrietošais pieprasījums, jo lielāks apdzīvotības blīvums, jo lielāks pieprasījums, vajag vairāk zemes, lai iegūtu pārtiku un sāk izmantot dažādas kvalitātes zemi. Tādējādi izraisot rentes palielināšanos augstvērtīgākajai zemei, ja iedzīvotāju blīvums samazinās notiek pretējs process. Pierādījis faktorus, kas ietekmē renti – zemes auglība, apdzīvotība, kapitāls un darbs. Viņa nozīmīgākais darbs ir „”Nodokļu politikas un ekonomikas principi”, šis darbs ātri vien izkonkurēja Ādama Smita darbu „Nāciju bagātība” .
Rente ir zemes produkta daļa, kas tiek maksāta zemes īpašniekam par augsnes sākotnējo un nemainīgo spēku lietošanu. To bieži jauc ar procentu un kapitāla peļņu, un ikdienas valodā šis termins tiek piemērots visiem ikgadējiem fermera maksājumiem zemes īpašniekiem. Piemēram, ka no divām blakus esošām vienāda lieluma un vienādas dabīgās auglības fermām vienai ir visas vajadzīgās saimniecības būves, bez tam tā ir labi nosusināta un mēslota un, kā nākas, sadalīta gabalos ar žogiem, aplokiem, sienām, bet otrai nav nevienas no šīm priekšrocībām. Dabīgi, ka par pirmās fermas lietošanu tiks maksāta lielāka atlīdzība, nekā par otrās lietošanu, un abos gadījumos šo atlīdzību sauc par renti. Taču acīmredzams, ka tikai daļa no naudas, kas katru gadu tiek maksāta par uzlaboto fermu, ir par sākotnējiem un nemainīgiem augsnes spēkiem, bet otra daļa tiek maksāta par tā kapitāla lietošanu, kas tika izmantots augsnes īpašību uzlabošanai un to ēku celtniecībai, kas nepieciešams procentu uzglabāšanai un to aizsargāšanai no bojāšanas.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1142841
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties