Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:429802
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.12.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Demokrātijas rašanās un attīstība līdz 20.gs.    4
  Demokrātija 20.gs.    6
  Secinājumi    8
  Izmantotā literatūra    10
Darba fragmentsAizvērt

Šajā darbā centos tuvāk ieskatīties demokrātijas kā valsts iekārtas, attīstībā gan līdz 20.gs., gan tālāk – līdz mūsdienām. Darba tēma ir pietiekami interesanta, lai par to interesētos vairāk nekā rakstīts vairums mācību grāmatās, kā arī neaprobežotos tikai ar teorētiskiem apzīmējumiem, bet gan ielūkoties demokrātijas attīstībā, sekojot līdzi vēstures faktiem, tos salīdzinot un tādējādi veidojot kopskatu par demokrātijas iekārtas būtību, ar raksturīgākajām tās īpašībām, priekšorcībām pret citām iekārtām un tās vājām vietām. Tas būtībā arī bija šī darba mērķis – izveidot nelielu, viegli saprotamu pārskatu par iekārtas attīstību, lai izlasot darbu, katram rastos kāds konkrēts un personisks viedoklis attiecībā uz demokrātiju.

Demokrātijas rašanās un attīstība līdz 20.gs.
Demokrātija (demos (grieķu val.) – tauta, kratos – vara).
Par demokrātijas attīstības skolu 7. gs.p.m.ē. kļuva Senās Grieķijas polisas (daudzas mazas pilsētiņas) - pilsoņu kolektīvi - augstākā iespējamā organizētā cilvēku kopības forma ar tās materiālajiem pastāvēšanas priekšnoteikumiem. Tajā laikā pieauga sabiedriskie un politiskie konflikti, starp bagātajiem un pārējo sabiedrības daļu. Vēršoties pret autokrātisko varu, tika uzstādītas prasības paplašināt to cilvēku loku, kuriem būtu tiesības piedalīties pārvaldē – prasības būtība – valsts iekārtas tiesiskās un faktiskās demokratizācijas. Sākoties demokratizācijas procesam visas amatpersonas tika ievēlētas un tās publiski atskaitījās par savu darbu. Tiesu sprieda pašas tautas pārstāvji, kas bija publiski atklāts process. Radās brīvas kritikas un brīvas viedokļu cīņas iespējas. Vecās, hierarhiskās dzimtu aristokrātijas dominēšanas attiecības tika nomainītas ar jauna tipa sabiedriskajām attiecībām „līdzīgo” pilsoņu starpā. Tradīcijas tika nomainītas ar domāšanas oriģinalitāti, iepriekšējo paaudžu apgalvojumus jau varēja vai nu pieņemt, vai noraidīt sabiedriskās prakses ietekmē.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties