Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:864243
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.06.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
  Valdīšanas veidi un audzināšanas princips    4
  Pret greznību un par vienādu bagātību sadali    5
  Par demokrātijas principu sabrukšanu    6
  Valsts drošība    7
  Par ļaunprātīgu varas izmantošanu    8
  Pilsoņu politiskā brīvība    8
  Secinājumi    9
  Literatūra    11
Darba fragmentsAizvērt

Šajā darbā es pievērsīšos vienam no galvenajiem tiesiskas valsts, kā pilsoņu politiskās brīvības, un demokrātijas pamatelementiem –tikumībai, kas manā redzējumā, ir viens no būtiskākajiem elementiem, kā varas, tā arī sabiedriskās apziņas virzīšanai uz demokrātisku valsti.
Izmantojot franču filozofa, tiesību zinātnieka un rakstnieka Šarla Luija de Monteskjē darbu „Par likumu garu” un profesora Gunāra Tauriņa komentārus tam, vēlos izcelt būtiskāko, kam manā izpratnē būtu jābūt demokrātiskas valsts pamatā.
Kas ir visu lietu –dabas un sabiedrības –primārs pirmsākums? –primārs visu lietu prāts, tas ir, Dievs attiecas pret savu radīto pasauli kā Radītājs un Sargātājs.
Viss esošais ir Dieva radīts, arī likumi. Būtu muļķīgi domāt par to, ka Radītājs varētu pasauli radīt un vadīt bez šiem likumiem.
Cilvēks var sev radīt, veidot likumus. Bet arī šeit valda likumi, ko tas nav radījis. „Pirms cilvēku radītiem likumiem vajadzēja pastāvēt taisnīgu attiecību iespējai”. Tai vajadzēja pastāvēt paša cilvēka dabā –viņu dvēselēs, kuras radījis Dievs.
Monteskjē sīki pēta tos likumus, kas attiecas uz dažādiem valsts valdīšanas veidiem jeb pārvaldes formām: republika, aristokrātija, monarhija, diktatūra, demokrātija. Liela uzmanība tiek pievērsta katras valdīšanas formas principiem. Piemēram, par demokrātijas principu viņš uzskata tikumību.
Tikumība vispirms attiecas uz pašu tautas izvēlēto valdību, kas „pārsvarā, piespiežot izpildīt likumus, jūt , ka pati ir pakļauta tautai un atbildīga par likumu izpildi”. Tātad demokrātiskas valsts ierēdņiem ir jābūt dziļi tikumiskiem cilvēkiem. Bet tikumība ir jāveido, jāaudzina. Tādēļ jāzina arī audzināšanas likumi, kas attiecas ne tikai uz tikumību. Tikumību nevar iemācīt, jo tā balstās uz ticību, uz spēju saprast pasauli un dzīvi, spēju radīt jēgu.
Audzināšana ir tas pirmsākums, no kā sakas cilvēka tapšana par pilsoni. Audzināšanas likumiem ir jāatbilst valdīšanas principiem, uzsver Monteskjē. Katram valdīšanas veidam jābūt atbilstošam audzināšanas veidam, audzināšanas principiem: monarhijai –gods, demokrātiskai republikai –tikumība, despotiskai valdīšanas formai –bailes.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties