Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:304566
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 29.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Ievads

Ar decentralizāciju tiek saprasta varas un atbildības nodošana no augstāka pārvaldes līmeņa vai centrālās valdības uz zemāku līmeni vai uz āru. Decentralizācijas idejas ir aktuālas jau ilgi, jo procesa mērķis ir publisko pārvaldi padarīt efektīvāku. Lai veicinātu pilsonisko izglītošanos un līdzdalību, politisko līderu sagatavošanu, lai padarītu attīstību dinamiskāku un ļautu realizēties inovāciju plurālismam, lai problēma tiktu risināta tajā līmenī, kur tā rodas un amatpersonas būtu viegli aizsniedzamas, lai palielinātos personāla atbildība un motivācija un tā visa rezultātā pieaugtu publisko pakalpojumu kvalitāte, daudzu valstu publiskās pārvaldes reformas viens no balstiem ir tieši administratīvi teritoriālā reforma.
Protams, decentralizācija var radīt arī riskus, piemēram, var palielināties atšķirības un pieaugt nevienlīdzība starp teritoriālajām vienībām, var rasties un padziļināties atbildības problēmas, kā arī, pieaugot sniedzamo pakalpojumu apjomam zemākajā pārvaldes līmenī, samazināties to kvalitāte, tāpat var rasties ar efektivitātes garantēšanu un kontroli saistītas problēmas.
Centrālās un Austrumeiropas valstīs pēc demokrātisko režīmu (un dažos gadījumos arī neatkarīgu valstu) nodibināšanas aktuāls kļuva jautājums par publiskās pārvaldes reformēšanu, kas iekļāva sevī arī administratīvi teritoriālās reformas veikšanas nepieciešamību, pat kā priekšnoteikumu sabalansētai ne vien kopējās reformas, bet visas valsts attīstības nodrošināšanai.
Tā kā arī Latvijā vairāk vai mazāk veiksmīgi norit administratīvi teritoriālā reforma, būtiski ir izvērtēt citu Centrālās un Austrumeiropas valstu pieredzi, kas varētu būt noderīga Latvijā, lai process sekmētos ātrāk.
Tādēļ par darba mērķi tiek izvirzīts analizēt četru Centrālās un Austrumeiropas valstu – Igaunijas, Čehijas, Slovākijas un Ungārijas – administratīvi teritoriālo reformu norisi un salīdzināt to ar Latvijas pieredzi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties