Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:657491
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Anotācija    3
  Аннотация    4
  Ievads    5
1.  Debitoru uzskaites teorētiskais apskats    7
1.1.  Debitoru parādu raksturojums un uzskaitē pieņemtā klasifikācija    7
1.2.  Debitoru uzskaites kontu raksturojums un kontu korespondence    8
1.3.  Debitoru novērtējums    22
2.  Debitoru parādu ietekme uz SIA „Plašums” saimniecisko darbību    25
2.1.  SIA „Plašums” neto apgrozījums    25
2.2.  SIA „Plašums” peļņa    27
2.3.  Norēķini ar pircējiem un ieņēmumi no pakalpojumu sniegšanas    29
3.  SIA „Plašums” debitoru uzskaite un novērtējums    33
3.1.  Grāmatvedības uzskaites organizēšana    33
3.2.  Pircēju un pasūtītāju parādi    34
3.3.  Nodokļu pārmaksas    35
3.4.  Nākamo periodu izdevumi    38
  Secinājumi un priekšlikumi    40
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Secinājumi
1. SIA „Plašums” galvenais ienākumu avots ir sev piederoša īpašuma tirdzniecības telpu iznomāšana. Iznomātas platības lielums un nomnieku savlaicīga norēķināšanās lielā mērā ietekmē uzņēmuma saimniecisko darbību, jo ar katru nesamaksāto rēķinu par telpu nomu vai komunālajiem pakalpojumiem, palielinās uzņēmuma debitoru parādi. Ar katru gadu šie parādi palielinās. Laika periodā no 2005. līdz 2009.gadā tie pieauga par 32750 LVL un 2009. gadā tie sasniedza 44186 LVL. Šī tendence norāda uz to, ka SIA „Plašums” pievērš ļoti mazu uzmanību šaubīgo debitoru uzskaitei kā arī ir nepietiekama kontrole pār debitoru parādu dzēšanas gaitu, nav pietiekami iedarbīgas sankcijas par līgumā paredzēto termiņu neievērošanu. Šie parādi negatīvi ietekmē uzņēmuma finansiālo stāvokli.
2. SIA „Plašums” debitoru parādu pieaugumu veicināja nomnieku nesamaksātās summas, jo šajos gados ir likvidējušās ļoti daudz nelielās firmas un līdz ar to arī parādi palika neatgūstami. Debitoru rašanās iemesls varētu būt tāds, ka uzņēmums pievērš mazu nozīmi debitoru parādu piedziņai.
3. Lielu daļu no SIA „Plašums” debitoriem sastāda pievienotās vērtības nodokļa pārmaksa, kas izveidojies nekustamā īpašuma celtniecības rezultātā, bet uz doto brīdi VID izpratnē tā ir uzskaitāma kā „noilgusi pārmaksa”, tādējādi nav atgūstama no valsts, bet uzņēmums nevēlas to tā atstāt, tāpēc ir iesniedzis prasību tiesā, jo nepiekrīt tam, ka samaksātais priekšnodoklis, kas uz 2010.gada 1.jūliju tika pārnests PVN kārtējo maksājumu veikšanai, pēkšņi tika uzskatīts kā „noilgusi pārmaksa” un ar šo pārmaksu netiek dzēsti tekošie PVN.
4. SIA „Plašums” veiksmīgāks ir bijis 2007.gads, kur peļņa bija 44537 LVL. To veicināja fakts, ka 2007.gadā tika iznomātas visas telpas, kā rezultātā samazinājās uzņēmuma izdevumi par komunālajiem maksājumiem. 2008. un 2009. gadā peļņa strauji samazinājās, to veicināja komunālo pakalpojumu cenu kāpums un pievienotās vērtības nodokļu palielināšanās rezultātā SIA „Plašums” nomnieku skaits samazinājās, attiecīgi samazinājās ieņēmumi par telpu iznomāšanu un līdz ar to palielinājās neizmantoto telpu skaits, kas ietekmēja uzņēmuma izmaksas par komunālajiem pakalpojumiem, jo daļu no tiem sedz tieši īrnieki. Daudzi nomnieki atstāja parādus ne tikai par komunālajiem maksājumiem, bet arī palika parādā par telpu nomu. Ņemot vērā, ka uzņēmums strādā ar peļņu, netiek izmantota iespēja samazināt īres cenas, kad visas telpas netiek izīrētas.




Priekšlikumi
1. Slēdzot līgumus ar nomniekiem SIA „Plašums” vadībai līguma slēgšanas procesā jāinformē otra puse par iespējamām izmaksām par telpām un par komunālajiem pakalpojumiem. Tas dod iespēju nomniekiem apsvērt savas spējas iznomāt telpas. Tāpat uzņēmumam būtu jāveic rūpīgāku šaubīgo debitoru uzskaiti, lai apzinātu finansiālos riskus no zaudētajiem parādiem.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties