Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:281112
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.01.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 15 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Debitoru parādu jēdziens, būtība un veidi    4
2.  Debitoru parādu stāvoklis Latvijā    6
3.  Mūsdienas debitoru parādu pārvaldīšanas politika    10
3.1.  Uzņēmuma debitoru parādu analīze    10
3.2.  Uzņēmuma „X” debitoru parādu analīze    12
3.3.  Uzņēmuma kredītpolitikas izstrādāšana    15
3.4.  Profesionālo pakalpojumu izmantošana    20
  Secinājumi    23
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    24
Darba fragmentsAizvērt

Finanšu vadību var noteikt kā kapitāla racionālās un efektīvās izmantošanas sistēmu, kā finanšu resursu plūsmas pārvaldīšanas mehānismu. Finanšu vadība ir virzīta uz finanšu resursu palielināšanu un kapitāla apjoma pieauguma nodrošināšanu.
Mūsdienās brīvo tirgus attiecību veidošanas apstākļos viena no aktuālākajām finanšu vadības problēmām, kas tieši ietekmē uzņēmuma ienākumu lielumu, ir debitoru parādi.
Debitoru parādi ir finanšu subjektu aktīvu svarīga daļa. Veicot komercdarbību, īpašuma aprites dalībnieki domā, ka saimniecisko operāciju veikšanas laikā viņi ne tikai atgūs ieguldītos līdzekļus, bet arī saņems ienākumu. Tomēr reālajā praksē bieži vien rodas situācijas, kad kādu iemeslu dēļ uzņēmums nevar piedzīt parādus no pircējiem. Rezultātā pieaugošā debitoru parādu summa, kas ir apgrozāmo līdzekļu daļa, pasliktina uzņēmuma finansiālo stāvokli un samazina tā ienākumu.
Tāpēc pašlaik viena no svarīgākajām problēmām, kuras risināšana var veicināt saimniecisko subjektu finansiālā stāvokļa uzlabošanos, ir debitoru parādu pārvaldīšana.
Debitoru parādu pārvaldīšana ir parādu summas optimizācija, kas pienākas uzņēmumam no juridiskajām un fiziskajām personām saimnieciskās mijiedarbības rezultātā.
Referātā tiek apskatīta debitoru parādu pārvaldīšanas problēma Latvijā un doti priekšlikumi to novēršanas iespējām.
Darba mērķis ir debitoru parādu pārvaldīšanas būtības izprašana, situācijas ar debitoru parādiem apskate Latvijas tirgū, kā arī debitoru parādu pārvaldīšanas iespēju noteikšana.
Darbā izmantota speciālā ekonomiskā literatūra, piemēram, M.Rurānes mācību grāmata “Uzņēmuma finansu vadība” un J.Kārļa grāmata “Finansu menedžments”, Latvijas Republikas likumi “Par uzņēmējdarbību”, “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju” un citi, raksti periodiskajos izdevumos, kā arī interneta resursi www.likumi.lv, www.cfin.ru, www.creditreform.lv.
Uzņēmuma parādnieks vai debitors (no latīņu valodas debitum – parāds, saistība) ir viena no saistību pusēm darījumos starp divām vai vairākām personām. Ar debitoru parādiem saprot dažādu juridisko un fizisko personu parādus uzņēmumam, kas ir radušies saimnieciskās darbības gaitā.
Uzņēmuma debitoru parādu vērtējums prasa parādu veidu noteikšanu. LR likuma “Par uzņēmumu gada pārskatiem” 37.panta 1.daļā un LR likuma “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” 6.panta 3.daļā un 9.pantā dotas sekojošo debitoru parādu novērtējuma veidu definīcijas:
1)atzītie parādi – parādi, kuriem ir salīdzināšanas akti ar debitoriem par savu saistību atzīšanu;
2)šaubīgie parādi – parādi, par kuru atmaksu uzņēmums nav pārliecināts, un uzņēmums veido rezerves šo parādu norakstīšanai:
3)zaudētie parādi – parādi, kuri šajā atskaites gadā ir jānoraksta.
Debitoru parādu uzņēmumā nosaka vairāki faktori: ražojamās produkcijas vai sniegto pakalpojumu veids, tirgus ietilpība un piesātinātība ar doto preci, uzņēmuma kredīta politika, pieņemtā norēķinu sistēma un citi faktori.
Debitoru parādi uzņēmumos rodas, galvenokārt, pārdodot preces uz kredīta. Bet ir arī citi debitoru parādu veidošanas avoti, kas parādīti 1.attēlā.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties