Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:202305
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Datoru programmatūra ir komandu kopums, kas nepieciešams datoru darbībai. Dažas programmatūras vada arī palīgierīces.

Datoru sistēmu komponentus iedala divās daļās: aparatūrā un programmatūrā. Datoru aparatūra ir visas datoru tehniskās ierīces. Termins „programmatūra” ietver programmas, kas datora aparatūrai ir jāapstrādā.
Pirmās programmatūras sāk darboties, kad datoru ieslēdz. Tās sauc par skenēšanas programmām, un tās dod norādījumus datoram, kā sākt darboties un vadīt tā sastāvdaļas. Šīs programmas glabājas lasāmatmiņā (ROM).
Datora operētājsistēma (OS) ir programmatūra, kas vada un organizē datoru un veidu, kā citas programmas to izmantos. DOS, Linux, Mac OS, Windows un UNIX ir operētājsistēmu piemēri. Operētājsistēmas darbojas visu laiku, kamēr dators ir ieslēgts.
To datora sistēmas daļu, kas ļauj lietotājam dot komandas un novērot rezultātus, sauc par lietotāja saskarni. Tā parasti sastāv no vairākiem ekrāniem. Uz katra ekrāna ir izvēļu (opciju) saraksts, ko sauc par izvēlni. Opciju var izvēlēties, uzrakstot skaitli vai burtu, kas apzīmē šo izvēlni. Tad dators var izpildīt šo funkciju vai arī prasīt ievadīt informāciju.
Grafiskā lietotāja saskarne (GUI) satur mazus zīmējumus, kas attēlo izvēlnes. Šie zīmējumi, ko sauc par ikonām, bieži ir izraudzīti tā, lai dotu vizuālo priekšstatu par to, ko opcija jeb izvēlne var veikt. Piemēram, tekstu apstrādes programmas ikona var parādīt papīra lapu un spalvu.
GUI saskarnes opcijas var izvēlēties, pārvietojot peli pa palikni. Tad kursors pārvietojas pa ekrānu. Kad kursors atrodas uz opcijas ikonas, to iedarbina, nospiežot peles taustiņu. Dažiem datoriem kursora pārvietošanai ir paredzēta kursorbumba – bumbiņa turētāja, bet citi pakļaujas balss komandām vai pieskārienam pie ekrāna.
BumpTop™ Prototype - Interesants koncepts, idejas un realizācija. Kā noprotu, viens no mēģinājumiem attaisnot un atdzīvināt desktopu kā funkcionālu operacionālās sistēmas lietotāja interfeisa daļu. Nevajag aizmirst, ka šis vairāk ir proof of concept, ideju demonstrēšana, u.t.t., nekā reāli lietojams pasākums. Vispār - fizika, izskatās, ir nākamais jājamzirdziņš interfeisos un citur pēc 3D. Ideja laba, tik žēl, ka vēl sadzīvē parastiem datoru lietotājiem vēl nepieejams pasākums. Veidotāju mājas lapā ir iespēja apskatīt demonstrāciju, kā tas viss darbojas. Patiešām interesanta lieta. …

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties