Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:470793
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.09.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gadījumos, kad programmā jāapstrādā simbolu virknes (piemēri, vārdi, teikumi u.c.), tad var veidot vai nu char tipa lielumu masīvus vai arī string tipa mainīgos. Datu tips string ir programmēšanas valodā Turbo Pascal speciāls iebūvēts datu tips simbolu virkņu glabāšanai operatīvajā atmiņā un to apstrādei. Lielākais simbolu skaits, ko var ierakstīt vienā string tipa mainīgajā ir 255. Definējot string tipa mainīgo, kvarātiekavās [ un ] var norādīt arī maksimālo simbolu skaitu, ko mainīgajā var ierakstīt (ne vairāk kā 255). Ja definējot String tipa mainīgo nenorāda simbolu virknes garumu, tad programma tam atmiņā atvēl tik daudz vietas, lai tajā varētu ierakstīt 255 simbolus.
Piemēram:
Var
GaraVirkne : string; { lielākais ievadāmo simbolu skaits virknē ir 255 }
IsaVirkne : string[15]; { lielākais ievadāmo simbolu skaits virknē ir 15 }
VidVirkne : string[100]; { lielākais ievadāmo simbolu skaits virknē ir 100 }
Piešķirot string tipa mainīgajiem konstantas vērtības, tās raksta apostrofos. Piemēram:
GaraVirkne := ‘Lielakais ievadamo simbolu skaits saja virkne ir 255.’;
Mēģinot piešķirt string tipa mainīgajam garāku simbolu virkni nekā tas noteikts mainīgā definīcijā, mainīgajā tiek ierakstīti tik simboli no virknes sākuma, cik ir noteikts mainīgā maksimālais garums, pārējie simboli virknē tiek ignorēti.
Simbolu virknes (strings) ir ļoti svarīga katras programmēšanas valodas sastāvdaļa, jo nodrošina darbu ar teksta informāciju.Lielākā daļa moderno universālo programmēšanas valodu nodrošina t.s. augsta līmeņa simbolu virknes, t.i., tādas, kas ietver sevī arī atmiņas vadību. Arī valodā C++ ir pieejamas augsta līmeņa simbolu virknes (tips string), tomēr valodā C++ zema līmeņa simbolu virknem mantojumā no valodas C ir pamata (noklusētais) variants, augsta līmeņa simbolu virknes tikušas standartizētas salīdzinoši vēlu, tāpēc diezgan ilgi pēc C++ rašanās praktiski vienīgās bija tieši zema līmeņa simbolu virknes. Zema un augsta līmeņa simbolu virknes mēdz saukt arī attiecīgi par C un C++ stila simboluvirknēm.
Zema līmeņa (C stila) simbolu virknes valodā C++ ir tādi masīvi, kurus raksturo divas papildus īpašības: datu tips, no kura sastāv masīvs, ir simbols (char),vismaz viens no masīva simboliem ir t.s. simbolu virknes beigu simbols jeb nulles
simbols (‘’ jeb 0). Pirmā no īpašībām nodrošina to, ka simbolu virknēs var glabāt teksta informāciju, bet otrā to, ka neatkarīgi no deklarētā (izveidotā) masīva garuma tajā var ērti glabāt dažādu garumu simbolu virknes (tiesa gan, nepārsniedzot masīva garumu - 1). Bez tam simbolu virknes beigu simbols palīdz uztvert simbolu virkni kā vienotu veselumu (atšķirībā no parasta masīva), ko nodrošina daudzas C++ standarta funkcijas un citas iespējas, kas spēj strādāt ar simbolu virknēm. Neatkarīgi no simbolu virknes tipa (statisks, dinamisks) un no deklarēšanas veida (sintakses, sk. masīva deklarēšanu), simbolu virknes datu tips ir char*, kas nozīmē arī “norāde uz char”. Par masīvu, t.sk. simbolu virkņu saistību ar jēdzienu “norāde” (pointer) skatīt tālākās nodaļās. Simbolu virkņu deklarēšana un izmantošana ir veicama tāpat kā parastiem masīviem, jo simbolu virknes pašas ir masīvi. Konstantu teksta informāciju, kas atbilst simbolu virknes datu tipam, var uzdot, ievietojot dubultpēdiņās, piemēram, “simboli”. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties