Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:964249
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.04.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  SITUĀCIJAS RAKSTUROJUMS    5
2.  DARBASPĒKA KUSTĪBA    9
2.1.  Darbaspēka atbilstības darba tirgus prasībām situācijas raksturojums    11
2.2.  Kā vērtējams darbaspēka aizplūšanas process?    14
3.  DATU ANALĪZE UN INTERPRETĀCIJA    16
  SECINĀJUMI    21
  PRIEKŠLIKUMI    22
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    23
Darba fragmentsAizvērt

Iestāšanās ES dod Latvijai jaunas iespējas ekonomikas attīstībai. Iekļaujoties vienotajā ES tirgū, Latvija var izmantot tās priekšrocības, ko dod plašs un stabils tirgus, brīva preču un pakalpojumu, darbaspēka un kapitāla kustība, t.i., visizdevīgākos nosacījumus ES tirgū.
Latvijas darba tirgū pakāpeniski pieaug darbaspēka izmaksas, un samazinās valstī pieejamais ekonomiski aktīvais darbaspēks.
Uzskatu, ka materiālā labklājība ir ikvienam Latvijas iedzīvotājam aktuāls jautājums. Cilvēku labklājību tieši ietekmē stabils darbs un pietiekams atalgojums. Zems nodarbinātības līmenis, ilgstošs bezdarbs, sociālās atstumtības riski, nedeklarētā nodarbinātība satrauc sabiedrību. Pieaugot strādājošo ar augstāko izglītību īpatsvaram, kopumā uzlabojas darbaspēka kvalitāte un profesionalitāte.
Šis darbs veikts, lai iepazītos ar darbaspēka situāciju valstī, darbaspēka negatīvajiem un pozitīvajiem faktoriem, kā arī dotu ieteikumus, lai uzlabotu darbaspēka ekonomisko situāciju un kvalitāti valstī, jo tas, kāda būs Latvijas ekonomiskā situācija, ietekmēs ne tikai manu labklājības līmeni nākotnē, bet arī visas sabiedrības. Tādēļ uzskatu, ka šī tēma ir ļoti aktuāls jautājums ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē.
Šajā kursa darba 1.daļā ietverta informācija par Latvijas darbaspēka situācijas raksturojumu, 2. nodaļā par darbaspēka kustību, 2.1. apakšnodaļā par darbaspēka atbilstības darba tirgus prasībām situācijas raksturojums, 2.2. apakšnodaļā par to kā vērtējams darbaspēka aizplūšanas process –gan pozitīvie, gan negatīvie faktori, bet 3. nodaļā darbaspēka datu analīze un interpretācija. Pēc tam seko secinājumi, priekšlikumi un izmantotās literatūras saraksts.


1. Situācijas raksturojums

Pārejas periodā uz tirgus ekonomiku sākuma posms Latvijā raksturojās ar ievērojamu iedzīvotāju skaita samazināšanos, dramatisku iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes krišanos un augstu bezdarba līmeni. Taču 90-to gadu vidū jau bija vērojama galveno darba tirgu raksturojošo rādītāju stabilizēšanās un pēdējo gadu laikā - jūtama uzlabošanās.
Ekonomiski aktīvos iedzīvotājus jeb darbaspēku veido nodarbinātās personas un personas, kas aktīvi meklē darbu.
Par nodarbinātām tiek uzskatītas visas tās personas, kas pārskata nedēļā vismaz vienu stundu veica kādu darbu par samaksu vai ar mērķi gūt ienākumus, peļņu vai arī saražot produkciju personīgajam patēriņam. Nodarbināto skaitā iekļautas arī personas, kuras pārskata periodā dažādu iemeslu dēļ (atvaļinājums, slimība, darbs maiņās, mācības, bērna kopšanas atvaļinājums līdz 3 mēnešiem) nestrādāja, kaut arī tām bija darbs.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties