Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:323314
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.03.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Darba algas ētikas nepieciešamība uzņēmējdarbības organizēšanā    4
2.  Darba algas ētikas pamatvērtību raksturojums    5
3.  Minimālās un maksimālās darba algas lieluma ietekmējošie ētiskie faktori    11
  Secinājumi un priekšlikumi    16
  Bibliogrāfiskais saraksts    20
Darba fragmentsAizvērt

1.DARBA ALGAS ĒTIKAS NEPIECIEŠAMĪBA UZŅĒMĒJDARBĪBAS ORGANIZĒŠANĀ
Ētikas piemērošana biznesā vienmēr ir bijusi ļoti svarīga. Šo normu ievērošana vairo uzņēmuma labo slavu un rezultātā firmai dod papildus ienākumus. Ētika ir tāds pats līdzeklis, kā tehnoloģija, tehnika, kas var pat paaugstināt ražotnes produktivitāti. Uzņēmējdarbības ētikai ir savs raksturojums. Tā ir mācība par labo un āluno, taisnīgo un netaisnīgo, patieso un nepatieso, brīvību un atbildību, varu īpašajās attiecībās un situācijās, kas rodas uzņēmējdarbībā. Ētika nav nekāds likums, kurš noteikti ir jāievēro, tā balstās uz brīvu izvēli, uz labprātīgu morāles vērtību un normu ievērošanu. Ētika ievērošana humanizē cilvēku, liek viņam kļūt labākam un cilvēcīgākam. Ētika padara cilvēkus vairāk atbildīgus par viņu darbību citu cilvēku priekšā [1, 108].
Uzņēmējdarbībā par tādu delikātu tematu kā atalgojums nav pieņemts. Tiek uzskatīts par nepieklājīgu cilvēkam pajautāt:” Cik tu saņem?” – ja vien algu neveido nodokļu maksātāju līdzekļi. Daži darba devēji pat līgumos ar darba ņēmējiem raksta, ka darba algu nedrīkst izpaust. Tomēr gan darba devēju, gan ņēmēju bieži vien interesē vispārīgie darba algas izvēles principi un iespējamais darba algas paaugstinājums, jo tā pamatā ir daudz pozitīvā, interesantā, neskaidrā, grūtā, dažādā…
Darba alga ir samaksa par padarīto darbu, un tā šis svarīgais ekonomiskais rādītājs ir jāuztver abām pusēm – gan darba devējam, gan darba ņēmējam. Darba algas līmenis raksturo uzņēmuma stabilitāti un ekonomisko izaugsmi, reizēm atalgojums ir pat būtiskāka rādītājs nekā uzņēmuma peļņa. Manuprāt darba algas līmenis parāda īpašnieku attieksmi pret strādājošiem, jo darba alga kā izdevumu postenis apzīmē peļņas daļas lielumu, ko saimnieks atvēl saviem darbiniekiem.
Darba alga ir arī ētikas dabas jautājums – cik taisnīgi darba devējs atvēl daļu savu ienākumu darbiniekiem un cik taisnīgi sadala starp darba ņēmējiem? Kāpēc deputātiem algas rakstāmas ar četrciparu skaitli, bet ārstiem tikai ar divciparu? Kāpēc ir tik krasa atšķirība starp privātā sektora uzņēmumu darbinieku darba algām un valsts uzņēmumiem? Nenoliegsim, katrs no mums ir kādreiz aizdomājies, kāpēc kādam no darba kolēģiem ir augstāka darba samaksa nekā viņam.
Visus jautājumus, kas ir saistīti ar darbinieku atalgojumu, pēta darba ētika – pārdomas par morālām problēmām, kas pieder pie darba dzīves izveidošanas. Aplūkojot darba ētikas teoriju, kas skar algas jautājumu, jāņem vērā, ka ētiskie apsvērumi attiecas gan uz ekonomisko teoriju, gan uz praksi. Šis apgalvojums tomēr nav pieņemams bez iebildumiem. Vai ētikai tiešām ir saistība ar ekonomisko dzīvi? Vai ekonomika ļaujas vadīties no ētiskām normām un vērtējumiem? Vai ekonomiku nevada savi likumi, kas ir atšķirīgi no ētiskajiem?

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1180246
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties