Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:189343
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.04.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Odze    3
2.  Zalktis    4
3.  Gludenā čūska    5
4.  Glodene    6
5.  Indīga šūska – šausmas?    7
Darba fragmentsAizvērt

Odze

Rāpuļu klase • Zvīņaiņu apakšklase • Čūsku kārta • Odžu dzimta

Senie nosaukumi: raibā čūska, melnā čūska, sarkanā čūska, purva odze, nāvcirksnis, nācirs, cirtēja.
Apraksts: Garums ar asti sasniedz 75 - 80 cm, parasti 40 - 60 cm. Galva trīsstūraina, saplacināta, labi norobežota no kakla. Purns īss un strups. Acu redzokļi vertikāli. Mugurpuses krāsa stipri variē: var būt brūna, pelēka, zaļgana, dzeltenīga, un pat vara sarkana, bet jebkuras krāsas mugurai (izņemot melnu) vidū ir vairāk vai mazāk skaidra tumša zigzagveidīga svītra; tās abās pusēs parasti ir ieapaļu, tumšu plankumu virkne. Tumšā svītra līdz ar tumšo X - veida zīmējumu uz pakauša ir odzes raksturīgā pazīme, kas nepiemīt nevienai citai Latvijas čūskai. Reizēm gadās arī pilnīgi melnas odzes, kurām raksturīgais zīmējums uz muguras nav manāms, taču arī melno odzi var viegli atšķirt no zalkša, jo tai nav zalktim raksturīgo gaišo plankumu galvas sānos. Ir aprakstīti arī gadījumi (Siliņš un Lamsters, 1934), kad atrastas vara sarkanas odzes pilnīgi bez raksta.
Odze ir Latvijas vienīgā indīgā čūska! Odzes kodiens ir bīstams gan cilvēkiem, gan mājlopiem. Mežā ejot, vēlams vilkt kājās biezus, kājas labi sedzošus apavus un bikses no blīva, bieza auduma. Ja čūska iekodusi, vēlams neeksperimentēt ar tautas medicīnas līdzekļiem, bet nogādāt cietušo pie ārsta.
Ekoloģija: Parasti apdzīvo ar zāli un krūmiem aizaugušus izcirtumus un mežmalas, purvus, skrajus priežu mežus, kur aug virši, meža stigas, u.tml. Aktīva dienā, taču medī parasti krēslā. Pēc ziemošanas parādās aprīlī; pārojas maijā. Oldzīvdvemdētāja. "Grūtniecība" ilgst ap 3 mēnešu. Augustā - septembrī dzemdē 5 - 15 līdz 22 cm garus mazuļus. Metiens pieaug līdz ar mātītes vecumu. Ziemo parasti grupās dziļās alās, bedrēs vai zem koku saknēm, sākot ar septembra beigām oktobra sākumu.
Pārtiek galvenokārt no peļveidīgiem grauzējiem un vardēm, pavasarī - putnu mazuļiem, retāk - ķirzakām. Odze medījumam iekož, sagaida tā nāvi, ko izraisa inde, un tikai tad sāk rīt. Mazuļi pārtiek no kukaiņiem, retāk no gliemjiem un sliekām.
Izplatība: Vidus- un Ziemeļeiropa, Āzijas mērenā klimata josla līdz pat Tālajiem Austrumiem. Arī Latvijā diezgan bieži sastopama.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1195546
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties