Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Civillikuma kolīzija. Civiltiesības Latvijā (1941-1944). Civiltiesiskā apdrošināšana

     

    Referāts13 Tiesības

3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:200686
 
Vērtējums:
Publicēts: 09.01.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kolīziju normas nedod atbildi uz to, kā risināmas dotās tiesiskās attiecības, bet vienīgi norāda uz kompetento tiesību sistēmu, kas šīs tiesiskās attiecības risina. Tā norada uz konkrētu materiālo vai procesuālo normu tiesību sistēmu, kas ir kopetenta reglamentēt dotās tiesību attiecības. Likuma kolīzijas laikā var rasties trīs gadījumos-, ja notiek izmaiņas:
1)tiesas valsts kolīziju normās;
2)vietējās normās;
3)juridiskās saiknes vai piesaistes faktorā, ko bieži dēvē par confict mobile, kad kolīzijā iesaistīti gan laika, gan telpas elementi.
Ja notiek izmaiņas tiesas valsts kolīziju normās, pirmām kārtām ņem vērā vispārējo principu, ka likumam nav atpakaļejošas vai retroaktīvas darbības
Kolīziju normas ir netiešas darbības normas, tās iedarbojas uz tiesību subjektu nevis tieši, bet gan ar attiecīgās valsts materiālo normu starpniecību.
Tiesību kolīzijas laikā, pat visumā ievērojot likumu retoraktīvās darbības aizliegumu, pirmām kārtām izpaužas tajā apstāklī, ka jaunpieņemtais likums ne tikai reglamentē tiesiskās attiecības, kas tiek nodibinātas pēc tā pieņemšanas, bet neizbēgami tādā vai citādā veidā nekavējoties ietekmē pirms likuma pieņemšanas izveidotās tiesiskās attiecības un tiek pielietotas arī attiecībā uz tām. Tātad jaunā likuma zināma atpakaļejoša darbība ir neizbēgama.
Likumu kolīzijas telpā labi redzamas teritoriālo aneksiju un cesiju gadījumā, īpaši, ja šāda aneksija notiek starp kardināli atšķirīgu politiski ekonomisko sistēmu valstīm, piemēram, kā tas notika, PSRS anektējot Baltijas valstis, daļu Polijas u.c.. Līdz ar to padomju likumiem tika pilnīgi atcelti visi brīvā tirgus sistēmas un privātīpašuma uz ražošanas līdzekļiem institūti.
Ne mazāk sarežģīta bija politiski ekonomiskā un tiesību sistēmas maiņa pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas.
Praksē īstenoja pakāpenības principu. Taču retos gadījumos, jauno likumu pieņemot, tika paziņots, kādi vecie likumi tiek atcelti. Tā arī vairākus gadus pēc neatkarības atjaunošanas Latvijā turpināja darboties daudzas padomju laika tiesību normas.
Kolīziju normu kopums valstī veido tā saucamās kolīziju tiesības. Visām kolīziju tiesību sistēmām ir zināmas kopējas iezīmes, ar ko tās atšķiras no materiālajām normām.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1136660
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties