Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Cilvēki ar kustības traucējumiem un vides pieejamība Latvijā

     Novērtēts!

    Referāts43 Socioloģija

6,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:304949
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 22 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads   
1.  Invaliditātes termina raksturojums   
1.1.  Invaliditāte   
1.2.  Ikdienas problēmas cilvēkiem ar kustību traucējumiem   
1.3.  Kustību traucējumi kā viens no invaliditātes veidiem   
1.4.  Invaliditātes cēloņi   
1.5.  Simptomi   
1.6.  Vesela un slima bērna attīstības atšķirības   
1.7.  Kādi ir Multiplās Sklerozes simptomi?   
2.  Sociālā integrācija   
2.1.  „VAR” centra mērķis   
3.  Situācijas analīze   
3.1.  Anketu „Cilvēks ar īpašām vajadzībām” analīze   
  Secinājumi   
  Izmantotā literatūra   
Darba fragmentsAizvērt

1.1. Invaliditāte

Sabiedrībā pastāv dažādas sociālās grupas. Vienām klājas grūtāk, citām vieglāk. Sabiedrībā vienmēr ir bijuši cilvēki ar invaliditāti. Un viņi dzīvē visbiežāk par citiem sastopas ar dažādiem šķēršļiem un barjerām. Tā tas ir gandrīz visās pasaules valstīs.
Kopējā sabiedrības sfērā cilvēki ar invaliditāti veido ļoti atšķirīgu sabiedrības grupu, un tikai politika, kas respektē šo atšķirību, veiksmīgi darbosies. Īpaši cilvēkiem ar sarežģītām invaliditātēm un to ģimenēm ir nepieciešama noteikta sabiedrības attieksme un darbība, jo viņi šajā sabiedrības grupā tiek aizmirsti visbiežāk. Arī sievietes un cilvēki, kas pārstāv etniskās minoritātes, ar invaliditāti bieži saskaras ar dubultu un pat vairākkārtēju diskrimināciju, ko izraisa šo personu invaliditāte un to dzimums vai etniskā izcelsme, vai to mijiedarbība.
No padomju sistēmas mantota terminoloģija un tās aktīvais lietojums joprojām dzīvo mūsu uztverē, bet kļūst neizmantojams starptautiskajā apritē. Rietumos vārdam „invalīds”, kā arī terminiem „imbecils” un „oligofrēniķis” nav tikai nepatīkama pieskaņa. Tos nelieto ne sadzīvē, ne zinātnē, jo tie izsaka necieņu pret likteņa piemeklētiem cilvēkiem. Šie vārdi it kā apvelk neredzamu izolējošu loku ap cilvēku, kas, lai arī fiziski vai garīgi slims, ir sabiedrības sastāvdaļa un reizē raksturo viņu kā nepilnvērtīgu cilvēku.
Sabiedrības sociālajā un kultūras vērtību sistēmā ir izveidojusies noteikta attieksme pret invaliditāti, tādēļ jaunas invaliditātes definīcijas izstrādāšana ir problemātiska. Zinātnieki cīnās par precīzu un skaidru vienotas terminoloģijas lietošanu, kā arī par to, lai šajā terminoloģijā būtu ietverta kompleksa klasifikācijas sistēma ar mērķi atvieglot zinātnisko un pētniecisko darbu. Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir izstrādājusi un publicējusi klasifikāciju, kas ir zinātniski pamatota un viegli pielietojama. PVO necenšas samazināt un noliegt invaliditātes esamību, nenoliedz ierobežojumus, ko tā rada, ietekmējot patstāvību un autonomiju cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet paredz, ka sabiedrībai un tās institūcijām ir jāpilnveidojas, lai spētu reaģēt uz šo cilvēku vajadzībām. PVO uzsver cilvēktiesību un iespēju vienādošanu.
Tā kā Latvijā vēl līdz šim nav izstrādāta analoga klasifikācija, aplūkosim terminoloģiju angļu valodā, iekavās dodot konkrēta jēdziena iespējamo tulkojumu.
Impairment /defekts, traucējums/ - jebkurš trūkums, kā arī psihiskās, fizioloģiskās vai anatomiskās struktūras jeb funkcijas anomālija.
Disability /nespēja, nevarība, ierobežojums/ - jebkurš ierobežojums vai spēju trūkums funkcionēt tādā kārtībā vai apjomā, kas tiek uzskatīts par normālu katram cilvēkam.
Handiscap /traucējuma sekas - kavēklis, kas izraisa atpalicību/ - neizdevīgs stāvoklis konkrētam indivīdam, kas radies slimības vai invaliditātes rezultātā un ierobežo viņa iespējas pildīt sabiedrībā to lomu, kas būtu normāla, atkarībā no viņa vecuma, dzimuma, sabiedriskajiem un kultūras faktoriem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1117389
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties