Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:718174
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  Vecuma īpatnību saistība ar personības attīstību    5
2.  Bērnība - psiholoģiski svarīgs posms cilvēka personības attīstībā    7
2.1.  Inkorporatīvā attīstības stadija    7
2.2.  Agrās bērnības periods    8
2.3.  “Kāpēcīšu” laiks    8
3.  Personības veidošanas nozīme bērna tālākajā dzīvē    10
4.  Pusaudžu vecumposms    12
  Secinājumi    14
  Avotu un izmantotās literatūras saraksts    15
Darba fragmentsAizvērt

Starp dzīvo būtņu daudzveidību, kas apdzīvo planētu Zeme, vienīgi cilvēkam ir augsti attīstīts prāts, pateicoties kam, cilvēks spēja izdzīvot un saglabāties kā bioloģiska suga.
Kas ir cilvēka būtība, kāda ir cilvēka daba, un vēl virkne citu jautājumu nodarbināja cilvēku prātus jau kopš tā eksistences sākuma. Vēl aizvēsturiskiem cilvēkiem attiecīgi viņu mitoloģiskajam pasaules uzskatu līmenim bija zināms, ka visa iemesls ir kaut kas tāds, kas atrodas pašā cilvēkā. To „kaut ko” viņi nosauca par dvēseli. Parādoties antīkajai filosofijai, sāka izkristalizēties svarīgākās pamatiezīmes par esamību, patiesību, par cilvēka dabu un viņa tikumiskajām noteiksmēm. (3;29) Lielu artavu ir ieguldījis arī Platons, pašu dvēseli iedalot trīs daļās, kas sastāv no prāta, drosmes (gribas), iekāres (jūtām). (3;43)
Cilvēka garīgā pasaule veidojas no prāta, jūtām un gribas. Neskatoties uz garīgās pasaules neskaitāmo daudzveidību un tās neizsmeļamību, tajā nav nekā cita, kā intelektuālu, emocionālu un stipras gribas elementu izpausme.
Arī mūsdienu psiholoģijas zinātne nedod viennozīmīgu atbildi uz jautājumu, kas ir cilvēks. Ja cilvēks ir unikāls jau fizioloģiski un ģenētiski, tad ir skaidrs, kāpēc pastāv problēma par cilvēka personības definēšanu. (6;13)
Aplūkojot cilvēka dabas struktūras trīs sastāvdaļas – bioloģisko, sociālo un garīgo, redzam, ka bioloģiskā daba ir vienīgais un reālais pamats, uz kā dzimst un eksistē cilvēks. Katrs atsevišķs indivīds, katrs cilvēks eksistē tik ilgi, kamēr pastāv viņa bioloģiskā daba, un jaundzimušajai būtnei jātop par cilvēku vārda vistiešākajā nozīmē. Savu sociālo dabu cilvēks iemanto sabiedrībā, un no tās, apgūstot cilvēcīgu uzvedību, vadoties pēc sabiedrības uzskatiem, iemanto dotajā sabiedrībā izveidojušos valodu, tradīcijas un paražas.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties