Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:551536
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Čīle - valsts ar noturīgu demokrātiju un stabilu tirgus ekonomiku, kuru pēdējos gados ir iecienījuši ārvalstu investori. Ārējā tirdzniecība ir Čīles ekonomikas galvenais virzītājspēks un valsts attīstības faktors. Ņemot vērā šodienas ekonomisko pieaugumu, pēdējo 8 gadu laikā eksporta pieaugums katru gadu ir apmēram 9%. Čīle ir valsts, kas atvērta visai pasaulei. Tā ir pilntiesīga Āzijas – Klusā okeāna organizācijas un MERKOCYP asociētā locekle. Pēdējos gados tika parakstīti brīvās tirdzniecības līgumi ar Kanādu, Meksiku un lielāko daļu Dienvidamerikas valstu. 1996.gadā Čīle un ES parakstīja ierobežotu vienošanos par sadarbību, kas paredz tālāku tirdzniecības liberalizāciju. Pašlaik tiek vestas sarunas ar Peru, Panamu un Centrālās Amerikas valstīm, lai papildinātu tirdzniecības līgumus.
Ģeogrāfiskais novietojums. Čīle – šaura zemes josla, kas izstiepusies 4329 km Dienvidamerikas dienvidrietumu daļā. Čīle atrodas uz dienvidiem no Peru un rietumiem no Bolīvijas un Argentīnas. Tā aizņem aptuveni 2,897 km garu zemes joslu starp Andiem un Kluso okeānu. Valsts sākas no Atakama tuksneša ziemeļos - sausākā vieta pasaulē ziemeļos un stiepjas līdz mūžīgajiem ledājiem dienvidos. Varenie Andi austrumos, kas aizņem vienu trešdaļu valsts un Klusais okeāns rietumos ir Čīles vienīgais aizsargs. Valsts centrālajā daļā ir 1,127 km liela blīvi apdzīvota ieleja, kurā koncentrēta lielākā Čīles aramzemes platība. Čīles dienvidu daļā atrodas Punta Arenas- visvairāk uz dienvidiem novietotā pilsēta pasaulē Valsts Dienvidamerikas DR piekrastē. Ziemeļos Čīle robežojas ar Bolīviju un austrumos ar Argentīnu. Valsts ziemeļos ir raksturīga zvejniecība un minerālie resursi. Santjago ir Čīles galvaspilsēta un atrodas valsts centrālajā daļā, kur ir koncentrēta galvenā lauksaimniecības un rūpniecības daļa. Bagātās valsts dienvidu zvejas vietas un mežu masīvi tiek izmantoti balstoties uz dzelžainu un atbilstošu mežu atjaunošanas politiku. Valsts dienvidos atrodas pasaulslaveni tūristu centri, kas populāri ar saviem ezeriem, vulkāniem, saliņām, fjordiem un ledājiem. Robežu kopgarums 6171 km, krasta līnija – 6435 km. Čīlei pieder Lieldienu sala, Sala un Gomeza salas.
Klimats. Tā atrodas dažādās klimatiskajās joslās. Tuksnesīgajos ziemeļos dienas temperatūra 30o C var nokristies līdz 0o C temperatūrai naktī. Vidusjūras klimatam valsts centrālajā daļā ir raksturīga temperatūra, kas atbilst visiem četriem gadalaikiem. Vidējā temperatūra lietainajos dienvidos svārstās no 0-10o C
Teritoriālais iedalījums. Tā ir iedalīta 12 reģionos un Santjago apriņķī, kas ir valsts galvaspilsēta un valdības rezidence. Pēdējās decentralizācijas reformas noveda pie tā, ka daudzas funkcijas tika nodotas municipālajai valdībai. Municipalitāte, kuras vadībā ir mērs, tiek ievēlēta ar tiešo balsošanu uz 4 gadiem.
Demogrāfiskā informācija. Iedzīvotāji – 14,6 milj, no tiem 85% pilsētnieki, 15% - lauku iedzīvotāji. Iedzīvotāju blīvums – 19 cilvēki/km2 Iedzīvotāju pieaugums – 1,6% Dzīves ilgums – vidēji 75 gadi Lasīt un rakstīt pratēji – 95%

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1194396
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties