Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:882775
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.04.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Inflācijas būtība    5
2.  Inflācijas veidi    6
3.  Inflācijas izmaksas    9
3.1.  Inflācijas izmasu veidi    9
3.3.  Inflācijas sekas    11
4.  Inflācijas optimālais lielums    13
5.  Fišera efekts    14
6.  Izvēle starp inflāciju un bezdarbu    15
7.  Antiinflacijas politikas izmaksas    17
8.  Vai vajag CB tiekties uz “nulles” inflāciju?    18
9.  Inflācijas problēma Latvijā    20
  Secinājumi un priekšlikumi    20
Darba fragmentsAizvērt

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
1. Inflācija ir vispārēja cenu līmeņa celšanās un naudas pirktspējas krišanās un kā inflāciju raksturojošo mērvienību lieto patēriņa cenu indeksu (PCI), kurš atspoguļo patēriņa preču un pakalpojumu izlases vērtības maiņu pārskata periodā attiecībā pret iepriekšējo periodu.
2. Vidējais cenu līmenis ekonomikā noved pie naudas piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvara. Kad CB palielina naudas piedāvājumu, tas izsauc cenu līmeņa pieaugumu. Pastāvīgs naudas piedāvājuma pieaugums noved pie nepārtrauktas inflācijas.
3. Valdība var segt daļu savu izmaksu vienkārši uz jaunas naudas izlaišanas rēķina: kad valdība pārāk stipri aizraujas ar „ inflācijas nodokļa” savākšanu, valstī rodas hiperinflācija, kurai ir graujoša ietekme uz ekonomiku, jo tā deformē dažādu preču cenu un ienākumu savstarpējās proporcijas.
4. Pieprasījuma inflācija rodas, ja pieaug jebkurš no kopējo izdevumu komponentiem, jo tā rezultātā izdevumu pieaugums palielina pieprasījumu tik ļoti, ka tas pārsniedz ekonomikas iespējas ražot un piedāvāt preces un pakalpojumus. Tādējādi veidojas pārāk liels preču un pakalpojumu pieprasījums, bet to piedāvājums paliek nemainīgs. Tā sekas ir cenu līmeņa vispārējs kāpums.
5. Izmaksu inflācija rodas, ja pieaug ražošanas (izejmateriālu un energoresursu ieguves) izmaksas vai samazinās kopējais piedāvājums, jo tas izsauc kopējās piedāvājuma līknes novirzi pa kreisi un uz augšu, kura rezultātā ceļas cenas.
6. Ja pieprasījuma inflācijas variantā cenu celšanās raksturojama kā sekas, tad izmaksu inflācija būtībā ir cēlonis, kas spiež Centrālo Banku emitēt papildus naudu, palielinot tā masu.
7. Mērena inflācija ir vēlama parādība ekonomikā, jo augstākas cenas stimulē piedāvājumu, sekmē ražošanas paplašināšanu un nodarbinātības palielināšanu. Tādējādi mērena inflācija ir ražošanas attīstības un ekonomiskās aktivitātes kāpināšanas sekmētāja.
8. Inflācijas izmaksas pastāv arī tad, ja pilnībā, atbilstīgi inflācijai tiek indeksētas darba algas, pensijas un pabalsti. Inflācijas nodoklis samazina iedzīvotāju reālos aktīvus un palielina „ēdienkartes” izmaksas.
9. Naudas neitralitātes princips nosaka to, ka naudas piedāvājuma izmaiņas ietekmē nominālos, bet ne reālos lielumus. Lielākā daļa ekonomistu ir pārliecināti, ka ekonomikas raksturs ilgtermiņa ir jāapraksta, izmantojot naudas neitralitātes principu.
10. Vienu no naudas neitralitātes principa izpausmēm apraksta Fišera efekts, saskaņā ar kuru palielinot cenu līmeņa pieauguma tempus, arī nominālā procentu likme pieaug, taču reālā procentu likme nemainās.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1112296
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties